Home Duurzaam Netwerk van slimme blauw-groene daken opgeleverd

Netwerk van slimme blauw-groene daken opgeleverd

0
Het blauw-groene dak van een gebouw op het Marineterrein.

In Amsterdam zijn de afgelopen drie jaar veertien slimme blauw-groene daken aangelegd, samen goed voor 12.683 vierkante meter. Daarop kan meer dan 650.000 liter water worden opgevangen. In de Oosterparkbuurt zijn vijf blauw-groene daken aangelegd, samen goed voor meer dan 5.100 vierkante meter. Het dak op het Koninklijk Instituut voor de Tropen is met 2.110 vierkante meter het grootst.

Op de slimme blauw-groene daken wordt water onder het groen opgeslagen en vastgehouden of juist geloosd, gebaseerd op de weersvoorspelling. De slimme daken zijn in een netwerk verbonden. Het  onderzoek van de afgelopen jaren heeft aangetoond dat deze slimme blauw-groene daken kunnen helpen bij het verminderen van wateroverlast op straat. Ook zorgen de daken voor koeling: ze blijven in de zomer koeler dan bitumen of grind.

De gemeente onderzoekt hoe de stad zo goed mogelijk beschermd kan worden tegen extremer weer als gevolg van het veranderende klimaat. Steden zijn kwetsbaar voor extreme hitte, droogte en regenval. Het kan bij warm weer in de stad wel zes graden warmer zijn dan daarbuiten, omdat steen hitte vasthoudt, maar regenwater kan in bebouwd gebied ook minder goed in de grond wegzakken.

Van de veertien blauw-groene daken liggen er zeven op complexen van corporatiewoningen, vijf op particuliere panden en op twee daken zijn innovatielabs ingericht. In verschillende grote projecten wordt geëxperimenteerd met waterbeheer: water wordt opgeslagen op daken, onder wegen, bermen, tramrails en ook onder sportvelden. Het opgeslagen regenwater kan op momenten van hitte en droogte helpen de stad te verkoelen.

Het project is afgerond, maar het onderzoek naar de werking van de daken loopt door. Na de presentatie van het onderzoeksrapport zal worden gekeken of het project nog verder kan worden uitgebreid.

Lees ook Resilio: Slimme daken op Kattenburg en in de Oosterparkbuurt