Algazellen zijn uitgestorven in het wild, maar sinds enkele weken zijn ze te zien in een nieuw verblijf direct naast de hoofdingang van Artis. In het Algazellenhuis ernaast krijg je een inkijkje in het werk van een ‘herintroductiecoördinator’ die verantwoordelijk is voor het ‘soortbeschermings’ plan van de algazel.
De algazel was ooit één van de meest voorkomende grote zoogdieren in Noord-Afrika, maar heeft sinds 2000 de status van ‘uitgestorven soort in het wild’. Onder andere door een resterende populatie in dierentuinen, worden algazellen opnieuw geïntroduceerd in hun oorspronkelijke leefgebied.
Met positief resultaat: de populatie in zes beschermde gebieden groeit gestaag. Maar hoe komt een dier vanuit de dierentuin terug in zijn oorspronkelijke leefgebied? In het Algazellenhuis stap je het nagebootste kantoor van een herintroductiecoördinator binnen en leer je wat er nodig is om een bedreigde diersoort in populatie te laten groeien en te beschermen tegen uitsterven.
Sinds deze zomer leven de algazellen in hun nieuwe verblijf dat is ontworpen door landschapsarchitect Thijs de Zeeuw en is geïnspireerd op de natuurlijke leefomgeving van de antilopesoort afkomstig uit Noord-Afrika. Middenin het woestijnachtige landschap staan twee reusachtige palmbomen. Deze Chileense honingpalmen van circa 120 jaar oud zijn de hoogste van hun soort in Europa. Een bedreigde soort die, net als andere palmsoorten, in aantallen al drastisch afnam van 5 miljoen naar slechts 120.000 exemplaren.
De algazellen worden binnenkort vergezeld door de groep stokstaartjes. Mogelijk zorgt een beetje pleinvrees ervoor dat ze zich nog niet gelijk laten zien, maar stapje voor stapje zullen ze wennen aan hun nieuwe omgeving en daarmee – waarschijnlijk vanaf volgende week- ook zichtbaar worden voor de bezoekers.
Reddingsplan voor de algazel
In de twintigste eeuw nam de wildpopulatie van algazellen steeds sneller af door de jacht op hun hoorns, vlees en huid en een sterke toename van veeteelt in hun leefgebieden. Toen de wildpopulatie rond 1990 volledig was verdwenen, leefden er op dat moment nog zo’n 2.000 algazellen in dierentuinen over de hele wereld.
Algazellen leven al geruime tijd in Artis. Ze maken deel uit van het Europese fokprogramma, waarin Artis samen met ongeveer 65 andere Europese dierentuinen bijdraagt aan een genetisch, gezonde populatie buiten het leefgebied. Daaruit worden groepen algazellen weer uitgezet in beschermde gebieden in Noord-Afrika. De samenwerking tussen dierentuinen en de conservatieprojecten in het oorspronkelijke leefgebied van de algazellen, ontpopt zich tot een succesvol voorbeeld van natuurbehoud. Een voorbeeld waarvan de opgedane kennis en ervaring wordt ingezet om dit ook bij andere kwetsbare diersoorten te realiseren.