Home Overzicht Nieuwe opzet Dappermarkt onzeker

Nieuwe opzet Dappermarkt onzeker

0

Afgelopen twintig jaar is het aantal bezoekers van de Dappermarkt drastisch verlaagd. De hoogtijdagen van de in 2007 beste markt van Nederland lijken voorgoed verleden tijd. Over de toekomst is nog veel onduidelijkheid, wel zijn vriend en vijand het erover eens dat drastische veranderingen noodzakelijk zijn.

Foto’s Dennis Sewberath

Veel inwoners uit Oost en jongeren laten de Dappermarkt links liggen. Bewoners uit Watergraafsmeer gaan liever naar de Albert Cuyp. Het zijn de uitkomsten van recent onderzoek. Terwijl de markt vijftien jaar nog werd geprezen om zijn diversiteit, is het aanbod nu te eenzijdig. Bijna driekwart van de aangeboden waar is kleding, de rest voornamelijk voeding.

Het beperkte aanbod is niet de enige reden waarom de markt steeds minder in trek is. Afgelopen decennia is de samenstelling van de buurt drastisch gewijzigd. De groep van de oude garde marktbezoekers is daardoor te klein geworden. Huurwoningen werden verkocht aan tweeverdieners die overdag geen tijd hebben om naar de markt te gaan en ’s avonds online bestellen. De coronacrisis bracht de markt in een slaap waar het nog altijd niet helemaal uit is ontwaakt. Komt bij dat de parkeerkosten voor bezoekers die met de auto komen exorbitant hoog zijn en het openbaar vervoer onvoldoende een alternatief blijkt.

Begin jaren ’90 was het ondenkbaar dat marktlui van buiten Amsterdam op de markt staan. Nu zijn handelaren uit elders in het land verplicht om minimaal vijf dagen per week aanwezig te zijn in een poging dat de markt niet nog verder onderbezet raakt. Het gebied tussen de Eerste van Swindenstraat en de Wijttenbachstraat loopt onder de huidige omstandigheden het best, het gedeelte nabij de Mauritskade is het meest zorgelijk.

Veel ondernemers, zowel op de markt als in de Eerste van Swindenstraat, denken dat het tij gaat keren als de parkeertarieven omlaag gaan en meer specialisten kramen gaan bezetten. De Dappermarkt moet een plek worden waar je voor vers brood, kaas en biologische producten terecht kunt, een Oost-versie van de Foodhallen in de Kinkerbuurt. De kramen zouden nu te veel goedkope rotzooi aanbieden waar de nieuwe bewoners niet in zijn geïnteresseerd.

Ook stadsdeel Oost wil de markt een nieuw leven te geven door te proberen meer ambachtslieden aan te trekken. Buurtbewoners reageren wisselend op de plannen. Jongeren zien de markt graag veranderen in een foodcourt, anderen willen dat er halalvlees wordt aangeboden. Bij marktliefhebbers en koopjesjagers is de Dappermarkt in huidige vorm nog onverminderd populair.