Home Overzicht Nieuwe Walter Süskindbrug krijgt stalen skelet

Nieuwe Walter Süskindbrug krijgt stalen skelet

0
De Walter Süskindbrug over de Nieuwe Herengracht bij de Amstel. Foto Stadsarchief Amsterdam.

De Walter Süskindbrug wordt na bijna 50 jaar vervangen. De brug, die ligt op de hoek van de Amstel en de Nieuwe Herengracht vlakbij de Hermitage, wordt nagebouwd. De brug krijg een stalen skelet dat wordt ingepakt met hout.

Volgens de berichten behoudt de brug hetzelfde uiterlijk, maar voldoet straks wel aan de huidige normen en kan daarna een hele tijd mee. Als de brug weer aan groot onderhoud toe is, kan worden volstaan met het vervangen van de houten buitenkant. Een ander voordeel is dat de brug beter bedienbaar is. Dat is nodig omdat de Nieuwe Herengracht een belangrijke vaarroute is en de brug regelmatig geopend moet worden.

Op 27 april is het werk aan de brug klaar. Tot die tijd is het niet mogelijk om bij de Amstel de Nieuwe Herengracht over te steken. Het verkeer wordt omgeleid via de Magere brug en de Vas Diazbrug. Alleen voetgangers, fietsers en ander tweewielers kunnen van de brug gebruikmaken. Al sinds 2019 is de brug afgesloten voor personenauto’s en vrachtverkeer.

De brug werd in 1972 vernoemd naar Walter Süskind, die samen met Felix Halverstad, Lau Mazirel en Piet Meerburg Joden en Joodse kinderen tijdens het naziregime liet ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg en de crèche daartegenover. Het viertal heeft sinds 2013 ieder een naar hem vernoemde brug (Halverstadbrug, Lau Mazirelbrug en Piet Meerburgbrug) in de stad. De naam van de brug is door middel van een bronzen naamplaat te zien op de zuidelijke brugleuning.

Naast de brug staat een houten brugwachtershuisje. Het lijkt oud, maar dateert van 1972.  De bediening van de brug kan echter niet plaatsvinden vanuit het huisje omdat daaruit de Nieuwe Herengracht nauwelijks zichtbaar is. Daarom staat vlak naast het brugwachtershuisje een cabine met bedieningspaneel.