Vier maanden lang onderzochten vijf studenten van het AMS Institute in het Artis’ ‘living lab’ wat je van olifantenmest kunt maken. Zo ontstond een stevig bankje dat voor 65 procent uit olifantenmest en 35 procent uit gerecycled plastic bestaat.  Het eerste prototype bankje dat afgelopen week werd geplaatst in Artis heeft zicht op het olifantenverblijf.

Met zo’n 300 kilogram per dag aan mest produceren de Aziatische olifanten het meeste organisch afval in Artis. Door hun plantendieet heeft hun ontlasting geen nare geur en is ongeveer de helft daarvan nog onverteerd en vol met voedingsstoffen.

De studenten droogden de mest op pallets en in een magnetron en persten die in een hittepers. Van dit materiaal is het eerste bankje gemaakt. De grove structuur van olifantenmest geeft het bankje een uniek patroon. Als het bankje goed genoeg blijkt wil de dierentuin op termijn alle bankjes vervangen door dit duurzame model. Circulus, een bedrijf dat straatmeubilair maakt van onder andere bermgras, helpt mee met de productie en de kringloopcirkel zo klein mogelijk te houden. Zij vervangen defecte onderdelen of brengen het materiaal terug naar een vorm waarin het opnieuw bruikbaar is.

Artis werkt al langer aan mogelijkheden om nieuwe producten te maken met grondstoffen uit dierenontlasting. Elk jaar wordt een deel van de olifantenmest getransformeerd tot ‘bokashi’, een Japanse benaming voor een mix van mest, plantenresten en micro-organismen die samen fermenteren tot een bodemverbeteraar. Overige mest wordt gecomposteerd bij een lokale boer vlakbij Amsterdam.