50 jaar Nits is niet niets. Twee jaar geleden zag het er even slecht uit, nadat hun oefenruimte De Werf was afgebrand. Maar uit de as is een herboren trio tevoorschijn gekomen. Allereerst met een prachtig aan hun voormalige werplek opgedragen album. Maar ook met een lange tournee om hun 50-jarig bestaan te vieren. oost-online muziekmedewerker Oscar Smit ging in gesprek met hun immer enthousiaste zanger Henk Hofstede.

Oscar Smit

Het is inmiddels twee jaar geleden dat De Werf, de eigen studio van Nits (vroeger The Nits), afbrandde. Wij berichtten er over in het artikel Ramp voor Nits: historische studio door brand verwoest. Veel archiefmateriaal en instrumenten gingen toen in de vlammen op. Kort daarna is een benefietavond gehouden en van de opbrengst heeft de band weer nieuwe spullen kunnen kopen. Nu huren ze een tijdelijke oefenruimte, maar het gemis van De Werf is groot. Zo groot dat hun nieuwe (mini)album geheel gewijd is aan de voormalige werkplek en de brand. De albumtitel ‘Tree House Fire’ en de naam van de zes nummers verwijzen er direct naar. ‘Tree’ slaat op de boom die nog steeds naast de studio staat. Hij stond er al toen we ergens in 1980 in De Werf begonnen te repeteren. Hij is niet verbrand. De boom is de verteller’, aldus Nits-zanger Henk Hofstede. ‘Het album is een monument voor onze teloorgegane werkplek.’

De zes tracks zijn te krijgen op cd maar ook op 10-inch vinyl, een formaat tussen een album en single. ‘Ik vind het een mooi formaat. Ik heb er sinds de tijd van het 1000 Idioten label al heel wat verzameld, zoals van Mathilde Santing of Fay Lovsky. Nu had ik eindelijk de kans er zelf eentje uit te brengen. Ik heb de hoes zelf ontworpen en ben er blij mee. Het is echt een bijou geworden,’ zegt Hofstede trots.

Omdat de band 50 jaar bestaat doen ze dit jaar twee internationale tours. Als ik Henk Hofstede spreek is hij net terug uit Zurich en moeten ze nog naar steden als Parijs en Brussel. Op 13 en 14 april staan ze in Carré, deze shows zijn echter al bijna uitverkocht. Hierna is het even pas op de plaats. In het najaar gaan ze dan weer verder met circa vijftien optredens in Nederland.

Wat kunnen we verwachten op het podium? ‘Het wordt een show zonder gasten met alleen een dameskoortje als extra. We zullen de zes nieuwe nummers spelen en we kiezen ieder avond andere songs uit ons 50-jarige bestaan. Maar ook bekende nummers als ‘Dutch Mountains’ of ‘Nescio’ gaan zeker langskomen.’ Het decor wordt iets heel aparts. ‘Het bevat de ingrediënten van de hoes van onze laatste plaat, een boom, een gebouw en een vlam. We hebben De Werf weer opgebouwd op het podium, met daarnaast een vlam en boom. Hierop gaan we veel foto’s en video’s projecteren.’

Foto Pim Kops

Veel van wat er geprojecteerd wordt is afkomstig uit het net verschenen fotoboek ‘Iceberg’, een boek van zo’n 300 pagina’s met foto’s en video-stills uit de periode 1974-1996, toen alles nog analoog ging.

Als ik Henk vraag naar de hoogtepunten uit 50 jaar Nits, moet hij hard denken. Hij komt dan met een paar memorabele concerten die Nits ooit deden waar hij mooie herinneringen aan heeft. Zoals het uitverkochte concert in het beroemde Franse theater L’Oympia in Parijs, een paar concerten in een groot theater in Moskou of in een openluchttheater in Athene. Meest verbazingwekkende locatie was een concert in een Duitse zoutmijn: ‘Dat was een show met Uriah Heep op 600 meter onder de grond. Iedereen en al het materiaal moest met liften naar beneden en dan door kilometers lange gangen vervoerd worden. Er waren daar maar liefs 1200 bezoekers.’ Van veel van deze concerten is beeld terug te vinden in het fotoboek ‘Iceberg’.

Nits hebben ook een eigen podcast-serie: Dial Nits, terug te vinden op Spotify. Hier bespreekt de band hun geschiedenis. In Aflevering 2 wordt gesproken over Oost en het Amstelstation.

Nits op 6 april met de presentatie ‘Iceberg’ + korte acoustische set bij Concerto in Amsterdam. Op 13 en 14 april in Carré (bijna uitverkocht).

Check nits.nl/