Vijftien jaar plannen voor de Kop Java zijn te zien in de reizende pop-up expositie ‘Nooit gebouwd Kop Java.’ Van verticale kassen tot draaiende torens, van vrijheidsbeelden tot urban festival landscapes. Vanaf heden vrij toegankelijk in bakkerij Westers van Hotel Jakarta aan de Javakade.

De meeste bijdragen worden anoniem en zonder jaartal, maar in volgorde van binnenkomst, gepresenteerd. De spraakmakende expositie was van 15 tot en met 22 juni te zien in Arcam, in het kader van de maand van de architectuur.

De Commissie Kloos, alias ‘Commissie Nee,’ zocht vijftien jaar naar het beste plan voor deze ‘mooiste plek ter wereld.’ In 2019 leek het erop dat er een besluit was genomen: een brug naar Noord in combinatie met een park. De brug kwam niet, het park bleef uit. De tijdelijke school (uit 2009) veranderde eerst in een opvang voor daklozen, daarna in een opvang voor Oekraïense vluchtelingen. Momenteel staat de Kop genomineerd voor het nieuw te bouwen Nationaal Slavernijmuseum, in combinatie met een park.

Ook te zien in de expositie is de uitgave 100 ideeën voor de Kop Java (2000 Arcam) waarin iedereen een plan kon indienen voor de Kop. En de publicatie over het parkplan van de buurt om van de Kop de mooiste uitwaaiplek van Amsterdam te maken.