Home Groen Nu zeker: otter na vijftig jaar terug in Oost

Nu zeker: otter na vijftig jaar terug in Oost

0

Door sporen op IJburg werd afgelopen zomer het vermoeden bevestigd dat de otter na vijftig jaar terug is in Oost. Inmiddels staat vast dat het waterdier weer in de wateren van Oost zwemt. De eerste beelden verschenen gisteren in Het Parool.

O

nderzoeker Stijn Nollen ontdekte in de nacht van 4 december dat zijn wildcamera in de omgeving van de Diemer Vijfhoek enkele dagen eerder nachtbeelden van een snuffelende otter had gemaakt. Zelf een otter zien is erg zeldzaam. De dieren hebben een op de mensen aangepast schema. Overdag verschuilt hij zich, ’s nachts komt hij in actie. Geliefde plekken van het dier zijn losse planken bij de oever, richels onder bruggen of grote stenen. De nieuwe Amsterdamse locatie blijft geheim om wildtoerisme te vermijden.

Nollen wist door loopsporen en uitwerpselen op het strand van IJburg al dat de otter de weg naar Amsterdam had gevonden, gezien had hij die nog niet. De sporen duiden erop dat er meer otters in de omgeving zijn. Waarschijnlijk zijn de nieuwe Amsterdammers afstammelingen van negen jaar geleden in Overijssel uitgezette Duitse otters, die hun leefgebied hebben vergroot. Eerder zijn ze al gezien in Flevoland en de Naardermeer. Mogelijk zwemt de otter over een tijd ook in de wateren bij het Flevopark en het Diemerbos.