Update | Vorig jaar stond alles in de steigers: een grandioze kerstgroepententoonstelling onder de titel Hollandse meesters. Maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar moet het wel lukken. In de Hofkerk aan het Linnaeushof kun je je verbazen over het grote aantal kerststallen dat daar te zien is tijdens de imposante expositie. Het is een bonte verzameling van ruim 150 kerstgroepen met als thema ‘Hollandse meesters’.

Helaas ook dit jaar is er wegens de lockdown geen kerstgroepententoonstelling in de Hofkerk. Maar kijk naar de video.

In de Hofkerk kun je dit jaar voornamelijk kerstgroepen van Nederlandse bodem bewonderen. In het begin van de vorige eeuw kende Nederland veel ateliers en beeldenfabrieken die kerstgroepen produceerden. Sommige hadden eigen ontwerpers in dienst, anderen gebruikten mallen voor de productie. In de jaren na de oorlog nam de belangstelling voor kerstgroepen als gevolg van zowel de terugloop in kerkbezoek als het aantal gelovigen sterk af.

Eind jaren zestig sloten de laatste Nederlandse ateliers, waaronder ook die van de gebroeders van Paridon aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Sinds de eeuwwisseling neemt de belangstelling voor kerstgroepen weer toe. Zo zijn er hedendaagse kunstenaars die kerstgroepen ontwerpen en ook vervaardigen. De expositie biedt een ideale mogelijkheid om van deze vorm van kunst te genieten De kerstgroepen zijn afkomstig uit de collectie en Bert Hilhorst. Hij is eigenaar van 600 kerstgroepen en koster van de Hofkerk. Hij verzamelt al jaren en is lid van de vereniging ‘Vrienden van de kerstgroep Nederland’.

Op de expositie in de Hofkerk vind je niet alleen kerstgroepen uit de oude verloren gegane ateliers, maar ook van hedendaagse ontwerpers en beeldend kunstenaars. In deze donkere tijd van het jaar vertellen deze kerstgroepen de blijde boodschap van licht en hoop en worden verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars.

Op 19 december om 11.30 uur opent de kerststallententoonstelling. Dan verzorgen leerlingen van Muziekleswinkel Marjolijn een kerstconcert. Gevorderd en beginnend, jong en oud. Op de piano, viool, cello en fluit. Ze doen allemaal mee.

De expositie is open van 26 december tot en met 9 januari dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur. Op 1 januari gesloten.

Toegang vrij | Rolstoel toegankelijk

De kerstgroepen zijn afkomstig uit de collectie en Bert Hilhorst.