De Friese kunstenaar Nyk de Vries woont in Oost, houdt zich bezig met schrijven en muziek en gaat op tournee met het Rotterdamse Artvark Saxophone Quartet. In Doka in het Volkshotel presenteert hij op 14 juni Tagelyk, een muziekalbum en luisterboek ineen.

Tagelyk (Fries voor tegelijkertijd) werd oorspronkelijk geschreven speciaal voor het openingsprogramma van het Rotterdamse poëzie-evenement Poetry International. Een productie die in korte tijd, onder hoge druk werd gerealiseerd. Het klikte direct tussen De Vries en de leden van Artvark, die hun connectie vonden in hun gedeelde fascinatie voor de muziek en teksten van Tom Waits.

Al pratende kwam het collectief op het idee om elementen uit ieders leven in de teksten te verwerken, gebaseerd op interviews die Nyk de Vries afnam bij de Artvark-leden. ‘Het maakproces voelde als een snelkookpan’, zegt Peter Broekhuizen, baritonsaxofonist bij Artvark. ‘Maar we werkten samen op een hele organische wijze, en dat voelde goed. Zo goed, dat we na het optreden al snel besloten dat er een album moest komen. Of in dit geval dus een muziekalbum en luisterboek ineen.’

Foto Denise Amber

Op ‘Tagelyk’ komen twee werelden op verrassende wijze samen: muziek en spoken word. De teksten vormen een mozaïek van een aantal levens op één avond en één nacht – een kleine doorsnee van Nederland – van een vaderlijke buschauffeur op Katendrecht tot een eigengereide Friese bouwvakker en een moeder die thuis onrustig wacht op haar radicaliserende zoon. Ogenschijnlijk hebben de hoofdpersonen weinig met elkaar van doen. Of zijn ze in gedachten eigenlijk dicht bij elkaar? In nauwe samenwerking schreven Artvark en De Vries aan ’Tagelyk’ dat verschijnt op Oink Records, i.s.m. De Arbeiderspers en Afûk.

Deze zomer staat een tournee gepland, met optredens op gerenommeerde festivals zoals Lowlands en gratis optredens bij een groot aantal boekhandels door Nederland. De presentatie en release party van Tagelyk vindt plaats in de Doka van het Volkshotel op woensdagavond 14 juni om 20.00. uur. Nyk de Vries en Artvark voeren er enkele stukken live op.