Als ik op een zaterdagochtend in januari mijn fiets op de hoek van het Voltaplein en het Galileiplantsoen tegen een lantaarnpaal neerzet, komen de eerste muzikale klanken mij onmiddellijk tegemoet. In de huiskamer op de eerste verdieping ontmoeten we LÜNA (Lucy Latuperissa en Nena Jansen) die onder leiding van Lucy’s vader Marcel al meer dan anderhalf uur aan het repeteren zijn.

Jim Jansen | Foto Eddy Ellert

Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Amsterdam-Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer de band LÜNA, die repeteert voor een groot optreden in het Internationaal Theater Amsterdam.

Marcel is geen onbekende naam in de Amsterdamse muziekscene. Hij treedt al bijna twee decennia lang op met allerhande bandjes en groepen en speelt alles van pop tot jazz en jaren tachtig covers. Tevens was hij de bedenker van het muziekconcept Live in the livingroom. Daarin speelden bekende en onbekende artiesten hun muziek onversterkt in elke huiskamer die zich daarvoor aanbood.

…nieuwe nummers op het repertoire

LÜNA ontstond een aantal jaren terug en hebben inmiddels optredens achter de rug in de Kleine Komedie, de Industriële Club en zette in 2022 de boekpresentatie van kunstenaar Rob Kars in de Linnaeus Boekhandel muzikaal luister bij. Deze ochtend staan er nieuwe nummers op het repertoire want, en dat duurt nog even, ze spelen in november op het Gala van de wetenschap in het Internationaal Theater Amsterdam. De avond wordt samengesteld door een andere buurtgenoot, hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en LÜNA zal tussen de wetenschappers door enkele nummers voordragen.

‘Ze hebben een tijd niet gespeeld, dus ze moeten er even inkomen,’ zegt Marcel, terwijl hij achter zijn contrabas kruipt en Celebrity Skin van Hole wordt ingezet. Lucy doet zeker niet onder voor zangeres Courtney Love, de vrouw van Kurt Cobain die halverwege de jaren negentig een legendarische status genoot, maar waar we nu al een tijdje niets meer van gehoord hebben.

Vervolgens volgen een aantal prachtige covers en horen we onder meer Kyoto van Phoebe Bridges en Runaway van Aurora voorbijkomen. Eddy is inmiddels klaar met fotograferen en bij het weggaan vragen we naar LÜNA’s plannen voor de komende maanden. ‘In aanloop naar het Gala van de wetenschap willen we veel repeteren, optreden en wellicht een eigen nummer schrijven,’ krijgen we te horen. Dat Gala vindt dit jaar overigens plaats op 21 november en mocht u een leuke band zoeken voor een feest of partij, de redactie van Dwars door de buurt heeft de contactgegevens van LÜNA.