Home BoekvandeWeek Boek van de Week | ‘Sellinger’ van Allard Schröder

Boek van de Week | ‘Sellinger’ van Allard Schröder

0

Laat ik beginnen met de waarschuwing dat ik dit boek nog niet heb uitgelezen en laat me dat ook proberen uit te leggen. Deze boekverkoper heeft namelijk in de hele maand januari bijna geen letter gelezen. 2022 eindigde goed en er was het goede voornemen om in 2023 minder boeken te gaan lezen, maar wel vooral of alleen maar dikke boeken. Daar zou ik dan de tijd voor nemen; eindelijk zou ik ook eens wat titels op kunnen pakken die al lang op mijn lijstje staan. Het achtste leven, Menselijke voorwaarden, het derde deel van de Cromwelltriologie van Hilary Mantel, dat werk. Maar een goed voornemen begint met de uitvoering en om de een of andere reden viel ik in januari stil.

Boek van Week 6

Ik begon in een aantal boeken, maar merkte dat ik niet ver kwam en ook dat dat niet aan de boeken zelf lag. De leeslust was simpelweg even weg. Of nou ja, simpelweg, voor een boekverkoper is dat toch onhandig. Je probeert in de vaste vraag van een klant ‘wat heeft u onlangs gelezen?’ de periode die in het woord onlangs zit toch steeds wat op te rekken. U begrijpt de ellende. Of u begrijpt die niet, maar komt hier gewoon om te lezen welk boek er getipt wordt.

Om uit mijn impasse te geraken besloot ik het voornemen van de dikke boeken tijdelijk opzij te schuiven. De Week van het Korte Verhaal komt er weer aan en een verhalenbundel leek mij de ideale manier om beetje bij beetje weer aan het lezen te slaan. Dus ging ik voor Sellinger van Allard Schröder. Schröder is een auteur die enige bekendheid geniet, maar tegelijkertijd blijft die bekendheid in een kleine kring van fijnproevers. Ik had nog nooit een werk van hem gelezen en zag dat Sellinger een soort vervolg was op de in 2009 verschenen cyclus Wenst. In het gelijknamige fictieve dorp in Oost-Groningen spelen ook de verhalen van de nieuwe cyclus zich af, ditmaal in het jaar 1952. De verhalen bleken gelukkig goed los te lezen.

Sellinger bestaat uit zeven verhalen in ten tijde van het schrijven van dit stukje heb ik vier van die verhalen gelezen, allemaal met veel plezier. Schröder verstaat de kunst van een kort verhaal schrijven. Zijn stijl is aangenaam, helder en toch weelderig. Hij weet indringend over te brengen op welke manier Wenst de personages ketent, wat het betekende om in de jaren 50 in een klein dorp te wonen. Zo verschijnt er in het verhaal Chevrolet plots een Amerikaanse auto in het dorp, die de gemoederen bezig houdt.

De auto staat voor de een voor de droom om weg te raken uit Wenst, voor de ander is het een confrontatie met het feit dat hij altijd in het dorpje tussen de eindeloze velden zal blijven. Die simpele metafoor wordt prachtig uitgewerkt door de auteur. Ook in de andere verhalen die ik heb gelezen is de verhouding van de mensen tot het dorp en tot elkaar, soms nog met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog kampend, het primaire gegeven.

Ik stond gisteren in de rij bij de supermarkt en was met mijn gedachten nog bij het verhaal dat ik de vorige avond had gelezen en met het enthousiasme die avond weer een verhaal van Schröder in het vooruitzicht te hebben. Dat is volgens mij wat een verhalenbundel moet doen. Sellinger heeft me het leesplezier terug laten vinden. Zodra de bundel uit is, blijf ik graag in Wenst door het eerste boek ook op te pakken.

_____

Sellinger is geschreven door Allard Schröder
verschenen bij Uitgeverij De Bezige Bij
Igor Damen is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29