Op de hoek van Laing’s Nekstraat en het Steve Bikoplein bevindt zich een plek voor fijnproevers: Olives & More. Een winkel die niet alleen draait om olijven en olijfolie, maar ook om vakmanschap en de liefde voor pure en echte smaken. Eigenaren Esther Berger en Brian Boucher runnen deze delicatessenzaak al ruim tien jaar, waarvan de laatste zes jaar op deze locatie.

Arie Martijn Schenk

Brian, afkomstig uit Ierland, verdiende zijn strepen in Michelin-sterrenrestaurants over de hele wereld voordat hij zijn weg naar Amsterdam vond. Hier merkte hij samen met Esther een groot gemis: écht goede olijven waren nauwelijks te vinden. De oplossing lag voor de hand, ze besloten om zelf olijven te importeren. Vijftien jaar geleden begon hun avontuur op de Nieuwmarkt, waar ze vanuit een bakkersbakfiets hun eerste olijven verkochten. Die markt is nog steeds een vast adres, net als de Zuidermarkt op zaterdag.

Bij Olives & More draait alles om kleinschaligheid en kwaliteit. De selectie omvat olijven uit heel Europa, zoals Kalamata uit Griekenland, Taggiasche uit Ligurië en Picholine uit Frankrijk. De olijfolie wordt direct bij de boer ingekocht, van regio’s als Umbrië, Sicilië, Puglia en Sardinië.

‘De olijven worden elk jaar met de hand geplukt en dezelfde dag geperst tot extra vergine olijfolie’ vertelt Esther. ‘Bij bijvoorbeeld de Passos-familie uit Coimbra, Portugal, is dat een jaarlijks feest met familie en vrienden. Het is een extra vergine olijfolie smaakt fris en heeft veel karakter. Dit is een favoriete extra vergine olijfolie uit ons assortiment.’

Dankzij Brians connecties in de culinaire wereld vinden de producten van Olives & More hun weg naar de top van de Amsterdamse gastronomie. Ciel Bleu, The Jane, Hotel De L’Europe, Crisp, Merkelbach, Baut, Pillows Hotels en Troef behoren tot hun vaste klantenkring. Ook buurtbewoners lopen graag binnen voor hun wekelijkse voorraad olijven, brood van bakkerij Niemeijer en andere lekkernijen.

Meer dan olijven alleen
Het assortiment gaat verder dan alleen olijven en olijfolie. In de winkel staan flessen balsamicoazijn, appelazijn uit Normandië en vlierbloesemazijn, naast huisgemaakte hummus, tapenades en kazen.

‘Op vrijdag en zaterdag verkopen we ook ambachtelijk brood van Bakkerij Niemeijer’, vertelt Esther. ‘Ook leveren we olijven en olijfolie aan lokale bakkers Mas en Olaf uit Oost. Je borrelplank maken we hier compleet met zorgvuldig geselecteerde wijnen van lokale importeurs en onze huisgemaakte delicatessen.’

Esther en Brian openden een paar jaar geleden een tweede winkel aan de Overtoom. Toch blijft de band met de buurt in Oost hecht. ‘Het voelt soms als een groot dorpsplein’, vertelt Esther. Waar klanten elkaar kennen en waar de winkel fungeert als een verbindende factor.’ De Pretoriusstraat bloeit steeds verder op, en Olives & More hoort daar helemaal bij.’

Olijfolieproeverijen
Binnenkort starten weer olijfolieproeverijen, een uitgelezen kans om de verschillen tussen regio’s te ontdekken. Houd de website van Olives & More in de gaten voor de data.

Olivesandmore.nl | Laing’s  Nekstraat 31