Rond zeven uur in de ochtend verzamelen bijna dertig – vooral jonge – vogelaars zich bij de Commandantswoning op het Marineterrein. Gehuld met verrekijkers in de aanslag en koffie in de hand luisteren ze naar een korte introductie. Daarna trokken ze in vier groepen het terrein op, elk onder begeleiding van een ervaren gids van de Vogelwerkgroep Amsterdam. De missie: vogels spotten, tellen en het ecosysteem van het terrein beter leren kennen.

Arie Martijn Schenk

Al bij de eerste stappen laat de natuur zich zien. Twee merels begroeten de groep vanaf een tak tegenover de ingang. Een Koolmees schiet vervolgens langs en even later vliegen twee baltsende houtduiven boven het terrein. ‘Ze stijgen snel op en glijden dan met gespreide vleugels omlaag – typisch gedrag van het mannetje’, kllinkt het met enthousiasme vanuit de groep.

Lager bij de grond zingt een winterkoning luid vanuit de struiken. Heggenmussen laten zich ook horen tussen de takken. ‘Dat is geen echte mus’, vertelt vogelaar Piet. ‘Ze vormen een aparte familie, anders dan de huismus of ringmus.’ Boven de boomtoppen scheren halsbandparkieten, vijf tegelijk, druk kwetterend als altijd. Op het gras hupt een witte kwikstaart voorbij. 

In de verte roepen Scholeksters, die ook op de platte daken broeden. En op een onverwacht moment blijkt een vermeende merel geen vogel, maar een rat te zijn tussen de struiken. De ochtend eindigt met een mooie verrassing: een Boomkruiper klim haast onzichtbaar langs een boomstam omhoog.

Ook wandelt de groep vogelaars langs het project: de Dobbernatuur. Een experiment met drijvende natuurinstallaties in de Binnenhaven. Hier testen pioniers uiteenlopende oplossingen die niet alleen de biodiversiteit versterken, maar ook de waterkwaliteit verbeteren én het zwemmen veiliger maken. Denk aan platformen van riet, kurk of bamboe, kunstzinnige drijflandschappen en kleine oases tussen meerpalen en kades. Het AMS Institute onderzoekt ondertussen hoe de ecologie zich dankzij deze drijvende groene eilanden ontwikkelt.

Na afloop keert de groep terug naar Pakhuis de Zwijger. Daar wacht een croissantje en een terugblik op de waarnemingen en wordt de ochtend afgesloten.