Home Dwars nieuws Omdenken met de klomp

Omdenken met de klomp

0

In november was De Rode Loper op School in Berlijn, in het MACHmit! Kindermuseum. Met kunstdocent Francesca Vonck zijn workshops gegeven: Komm mit auf den HolzSCHUHweg! – ein künstlerisches Souvenir.

Denk je aan Nederland, denk je aan hout, dan denk je aan de oer-Hollandse klomp. Maar houten klompen worden nauwelijks meer gedragen, een gymschoen zit veel comfortabeler. De klompen van nu dienen vooral als souvenirs.

Speciaal voor de tentoonstelling Auf dem Holzweg in het Kindermuseum MACHmit! gaven twee kunstdocenten van De Rode Loper op School een bijzondere workshop over de klomp. Met een klomp is veel te doen. Een klomp is om te toveren tot een beestje, een boot, een mode-item of tot een vreemdsoortig kunstzinnig object. Een kunstzinnig souvenir, de klomp ‘op z’n kop’!

Rariteit
Ruim 1.500 bezoekers van het museum hebben kennis gemaakt met De Rode Loper op School en met de Nederlandse klomp. De klomp als rariteit. Kinderen uit heel veel verschillende landen (Finland, Italië, Cyprus, Israël, Denemarken, Oekraïne en Rusland) toverden onze klomp om tot speciale aandenkens.

Deze workshop is onderdeel van het uitwisselingsprogramma EAST-OOSTOST met Oost Londen en Oost Berlijn. Tijdens de KinderKunstBiënnale in de Oba Oosterdok ((17 september – 31 oktober 2020) zullen een aantal klompen te zien zijn. Dit schooljaar werken basisschoolkinderen in Oost met verschillende kunstdocenten en met diverse technieken en materialen verder aan het grootste, meeste bizarre rariteitenkabinet van de stad. De uitingen van de kinderen worden gepresenteerd in ladekasten, in potjes op sterk water, in kaartenbakken, in vitrinekasten en als mobiele objecten. Een waar spektakel dat plezier en genoeg gespreksstof zal oproepen.