Home Overzicht Omikrongolf gaat nog sneller dan voorspeld, gevolgen merkbaar in Oost

Omikrongolf gaat nog sneller dan voorspeld, gevolgen merkbaar in Oost

0

Ondanks de sinds 2 december langzaam dalende besmettingscijfers, blijft na de deltapiek onzeker hoe groot de gevolgen van omikron zullen zijn. Deze variant is veel besmettelijker dan andere varianten van het coronavirus. Op dit moment gaat het volgens schattingen bij tien tot vijftien procent van de coronagevallen om de omikronvariant en in Amsterdam zelfs om een kwart van alle besmettingen.

Als de voorspellingen over de omikromgolf uitkomen, kunnen de ziekenhuis- en ic-opnames snel toenemen. Vooralsnog is onduidelijk hoe ziekmakend omikron is. Op dit moment liggen ruim 2400 coronapatiënten in het ziekenhuis, waardoor – om de omikrongolf tegen te houden – een harde lockdown volgens het RIVM noodzakelijk is.

De Tweede Kamer sprak vandaag met coronaminister Hugo de Jonge en premier Rutte over het gebrek aan andere opties dan de huidige maatregelen. Dinsdag komt het parlement terug van kerstreces voor een debat over de harde lockdown. Er zijn grote zorgen over de ic-capaciteit in Nederland. Schattingen over ic-opnames door de omikrongolf lopen op 2000 of 3000 bezette ic-plekken, terwijl Nederland normaal rond de 1000 ic-bedden heeft. Volgens het RIVM gaat het bij een somber scenario in de huidige situatie ook bij een snelle lockdown om 100 tot 150 ic-opnames per dag.

Mogelijk houdt een snelle en succesvolle boostercampagne de omikrongolf tegen, Nederland heeft hiervoor tien tot twaalf dagen de tijd. Het RIVM verwacht dat, als de campagne slaagt, de nieuwe vaccinaties en de harde lockdown ziekenhuisopnames voor de helft kunnen uitstellen, verspreiden of tegenhouden.

Vandaag besloot het demissionaire kabinet vanwege de nieuwe harde lockdown het economisch steunpakket voor ondernemers uit te breiden. Hiervoor is 590 miljoen euro beschikbaar. Door het gebrek aan tijd tussen de aankondiging en het ingaan van de huidige maatregelen hadden ondernemers geen kans hun beleid aan te passen. Het kabinet meldt voor het vierde kwartaal van dit jaar het economisch steunpakket te verruimen om werkenden en ondernemers extra steun en zekerheid te geven.

Vooralsnog zijn alle niet-essenstiële winkels in Oost gesloten. Een uitzondering geldt voor de Dappermarkt, die helemaal open mag blijven zolang food- en non-foodkramen om en om staan opgesteld. In de praktijk blijkt dat sommige winkeliers in Oost de deuren toch geopend houden.