Home Overzicht Ondernemers krijgen extra ruimte voor terrassen

Ondernemers krijgen extra ruimte voor terrassen

0

Op maandag 1 juni, Tweede Pinksterdag, mogen de terrassen weer open. Misschien tref je terrassen op ongebruikelijke plaatsen aan. Het stadsbestuur gaat flexibel om met verzoeken van ondernemers om hun terras te vergroten. Plannen van ondernemers om gezamenlijk in overleg met bewoners een terras te exploiteren krijgen voorrang.

De terrassen moeten wel aan de voorwaarden voldoen: bezoekers moeten de anderhalve meter afstand in acht nemen, en er mogen maximaal vier personen aan één tafel zitten. Na sluitingstijd mag het terras niet toegankelijk zijn. Parasols en terrasverwarming zijn toegestaan. De ondernemer moet vanaf het pand toezicht kunnen houden op het terras.

De uitbreiding van de terrassen mag niet ten koste gaan van de bereikbaarheid, de toegankelijkheid en de gezondheid. Er moet altijd voldoende ruimte voor voetgangers overblijven.

Er komt een speciale mediationprocedure om geschillen snel op te lossen. Het mediationteam bestaat uit een medewerker van de Ombudsman Metropool Amsterdam, een bewoner en een ondernemer (uit een andere wijk) die niet bij de zaak betrokken zijn. De tijdelijke maatregelen gelden tot 31 oktober.

In de Nieuwmarktbuurt is inmiddels discussie tussen de horeca ondernemers en omwonenden. De ondernemers willen een gezamenlijk coronaproof terras op de Nieuwmarkt, bewoners zijn tegen. Ze willen het plein open houden en vrezen extra drukte. Zij zien kleinschalige evenementen op het plein als een betere invulling. Voor de ondernemers is het een zaak van leven of dood: het idee is een gezamenlijk terras te realiseren, met een stamtafel voor de buurtbewoners, waarmee ze een deel van de verloren omzet terugwinnen.