Het Strandeiland van IJburg is de locatie voor een onderzoeksboring naar aardwarmte. Bij deze boring wordt een aantal aardlagen onderzocht om te kijken of dit gebied geschikt is voor de winning van aardwarmte. De werkzaamheden beginnen in deze zomer in de zuidoostelijke punt van Strandeiland.

Amsterdam heeft twee grote warmtenetten die samen ongeveer 100.000 woningen, kantoren en andere gebouwen van warmte voorzien. Het aantal aansluitingen gaat de komende jaren stijgen. Daarmee ontstaat er ook meer vraag naar warmte. Op dit moment wordt een groot deel van deze warmte nog niet duurzaam opgewekt. In 2050 moeten alle bronnen van het warmtenet duurzaam zijn.

Met de boring op het Strandeiland wil men informatie verzamelen over aardwarmte als bron voor de verwarming van gebouwen. Bij aardwarmte of geothermie wordt warm water dat tussen 500 en 4.000 meter diep in de ondergrond zit opgeslagen, omhoog gepompt. Afgekoeld water gaat terug de ondergrond in en warmt daar van nature langzaam weer op. Een goede bron kan ongeveer tussen 5.000 en 8.000 woningen verwarmen en gaat zeker 30 jaar mee.

Strandeiland is gekozen omdat daar het onderzoek weinig impact heeft op de omgeving en veel informatie geeft over een groot gebied. De boring leidt tot weinig overlast voor de omgeving. Het gehele proces, inclusief op- en afbouw, duurt maximaal zes maanden. De boorput kan in de toekomst niet worden hergebruikt voor de productie van aardwarmte. Na de boring wordt de locatie opgeruimd en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. De boring wordt uitgevoerd door SCAN in opdracht van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei.

De gemeente laat verschillende warmtebronnen en technieken onderzoeken. Zo zijn in Amsterdam meerdere datacenters gevestigd waarvan veel servers 24 uur per dag aanstaan. De warmte die vrijkomt bij het koelen van de servers kan worden opgevangen. Hiermee kunnen gebouwen worden verwarmd via een warmtenet. In de Watergraafsmeer wil de buurtcoöperatie MeerEnergie gebruik maken van de warmte van datacenters.

Het warme water van een warmtenet stroomt door een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Met dit warme water kunnen woningen, kantoren en andere gebouwen worden verwarmd. Op dit moment wordt voor deze warmtenetten warmte gebruikt van het afvalenergiebedrijf (AEB) en elektriciteitscentrales van Vattenfall. Daarmee wordt al veel minder CO2 uitgestoten dan met individuele cv-ketels, maar het is nog niet voldoende duurzaam. Ook is het belangrijk om meer diverse bronnen te hebben, zodat we minder afhankelijk zijn van enkele bronnen.

(Bron gemeente Amsterdam)