‘Eigenlijk waren we niet op zoek naar een nieuw restaurant,’ zegt Johanneke van Iwaarden, ‘de man waar we ons kantoor van huren kwam met deze locatie. We waren niet gericht op zoek, gingen kijken en werden verliefd op deze plek. Het gebouw en de ruimte voelden meteen goed.’ Eind juli opende Trattoria Breda in de Czaar Peterstraat haar deuren. ‘Dit is ons eerste buurtrestaurant.’
Martien van Oorsouw
We, dat is de Breda Group, een bedrijf opgericht door drie vrienden die inmiddels zeven restaurants heeft in Amsterdam. ‘We leerden elkaar kennen in de brugklas, hadden baantjes in de horeca en fantaseerden over een eigen zaak. In 2015 openden we onze eerste zaak.’
Het is, zoals gezegd, hun eerste buurtrestaurant. Vanaf de opening loopt het goed. ’s Avonds en in het weekend is het druk, doordeweeks komen veel mensen uit de buurt. ‘De lunch kan nog beter.’
De andere zaken van de Breda Group liggen in de Pijp en het Centrum. Johanneke: ‘We kenden dit gedeelte van de stad niet goed. Vaak krijgen we negatieve reacties voordat we open gaan,’ zegt ze, ‘Als we eenmaal open zijn, verandert de stemming. We hameren niet voor niets op vriendelijkheid. Hier liep het anders, mensen kwamen meteen een praatje maken, heel leuk.’
Als je het gebouw binnenkomt, ligt het restaurant aan de linkerkant. Aan de rechterkant ligt Enoteca, een wijn – en pizzabar, waar je binnen kunt lopen en met een QR code een pizza kunt bestellen. Daar kun je ook exclusieve wijnen proeven. Je kunt ze zelf tappen en met een QR code afrekenen. Sinds kort heeft de Bredagroup ook een webwinkel waar je de wijn kunt kopen die Johanneke importeert.
Ze is op haar vijftiende begonnen in de horeca, gewoon een baantje naast school. Na een studie bedrijfseconomie werkte ze op de zuidas, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Met twee vrienden, die ze vanaf de brugklas kent, kreeg ze de gelegenheid een langgekoesterde droom te realiseren: een eigen restaurant. Dat was Guts & Glory, een restaurant met elke drie maanden een menu gebouwd rond bier. Dat ging erg goed, maar op een gegeven moment waren ze door de thema’s heen. Dat is Klein Breda geworden. In hetzelfde jaar begonnen ze Restaurant Breda.
‘Ik krijg vaak de vraag of ik er iets naast doe, alsof dit geen vak is. Ik heb een passie voor goed eten en drinken en heb altijd gedacht dat ik er iets mee moest gaan doen. Werken in de horeca is leuk, je krijgt meteen een reactie.’ Tussen de bedrijven door studeerde ze vinologie.
De eerste jaren was de drijfveer dat mensen carrière kunnen maken in het bedrijf. Corona was een knip. ‘We hebben niemand laten gaan, maar toen we weer open mochten, gingen mensen iets anders zoeken. Iedereen had behoefte aan iets anders om dat depressieve gevoel kwijt te raken. Niet iedereen vindt voedselpakketten maken leuk. De kansen op de arbeidsmarkt zijn zo groot, tegenwoordig zijn we blij als iemand twee jaar blijft.’
Er zijn geen plannen om meer zaken te beginnen. ‘We zijn snel gegroeid. Voorlopig willen we geen nieuw project, wat we hebben willen we goed managen. In elke zaak kan wel iets verbeteren. Bovendien, het zijn onzekere tijden, de boodschappen zijn duurder geworden, we weten niet hoe de economie zich ontwikkelt. Als de wind gunstiger staat, gaan we daar weer over nadenken.’
Check Trattoria Breda