Home Overzicht Ontdek de ziel van het Marineterrein met zes nieuwe podcasts

Ontdek de ziel van het Marineterrein met zes nieuwe podcasts

0
Erfgoedarchitect Job Roos over de muur en het monumentale poortgebouw.

Het Marineterrein presenteert een nieuw seizoen van de podcastserie De Ziel van het Marineterrein. Daarin verkennen de makers zes bijzondere gebouwen op het terrein en vragen zich telkens af: wat is de ziel van het Marineterrein? Op de voormalige scheepswerf, waar vroeger de Zuiderzee tegen de kade klotste, wordt nu gewerkt aan de stad van de toekomst. De verhalen liggen er voor het oprapen.

In het tweede seizoen van Ziel van het Marineterrein gaat presentator Andrea van Pol (bekend van onder meer Vroege Vogels bij de Vara en Opium op NPO Radio 4) samen met wisselende gasten op zoek naar de verhalen van en achter de gevels. Het Marineterrein staat vol met bijzondere gebouwen. Van de schietbaan, het meest onooglijke gebouwtje dat gesloopt had moeten worden, tot en met het rijksmonumentale poortgebouw waar Vincent van Gogh ooit woonde en dat nooit gesloopt mag worden. We bezoeken het depot van Het Scheepvaartmuseum – een titanium gevaarte dat oprijst achter de muur en we bekijken de typische jaren 60-architectuur.

Pionierend planoloog Boj van de Berg over de schietbaan.

Bezoekers van het Marineterrein kunnen al wandelend de podcast beluisteren en zo kennismaken met de bijzondere architectuur en leren over de geschiedenis, de huidige ontwikkelingen én de toekomst van het Marineterrein. De gebouwen op het Marineterrein vertellen de verhalen van deze bijzondere plek, tonen de littekens en verklappen de geheimen. Want de ziel van het Marineterrein ligt niet zomaar op straat, maar is verstopt in de grond, achter hekken en in stenen.

Cultuurhistoricus Hester Aardse over de typerende jaren 60-architectuur.

‘Deze tweede serie was een verrassende zoektocht naar wat het Marineterrein zo bijzonder maakt’, zegt producent Suzanne Bartholomeus. ‘Als je je oor hier aan een muur te luisteren legt, vertellen de gebouwen als vanzelf hun verhalen. Over de mensen die er woonden en werkten maar ook wat zich hier door de eeuwen heen heeft afgespeeld. De geschiedenis en tijdgeest zijn gevat in beton en staal. Iconische gebouwen, niet eerder vertelde persoonlijke verhalen, alles komt langs in deze nieuwe serie. En wat blijkt? De ziel van het Marineterrein zit in van alles. Er is nog zoveel te vertellen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van deze plek.’

De podcasts

 

1. De muur: een obstakel of een kans? Erfgoedarchitect Job Roos over de muur en het monumentale poortgebouw. Wat zich achter de muur afspeelde was eeuwenlang verborgen. Welke betekenis heeft de muur nu?

2. Op zoek naar het seinhuis. Ontwerper en kunstenaar Sjoerd ter Borg over de voormalige Verbindingsschool. Ter Borg speurt in zijn werk naar de verborgen verhalen van de stad en dit gebouw heeft er talloze.

3. L’Architecture Moderne. Architect Peter van Assche van Bureau SLA over ‘zijn’ gebouwen op pootjes. Door hem opnieuw vormgegeven in aanloop naar het EU-voorzitterschap (2016) op het Marineterrein.

4. Slopen die Schietbaan. Of toch niet? Pionierend planoloog Boj van de Berg over de schietbaan. Het onooglijke gebouwtje stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar wordt nu vergroend en getransformeerd tot een vrijplaats voor creatieve experimenten.

5. Terug naar de sixties. Cultuurhistoricus Hester Aardse over de typerende jaren 60-architectuur. Uit een studie van Aardse bleek dat deze ‘blokkendozen’ deel uitmaken van een doordacht stedenbouwkundig plan.

6. Een titanium gevaarte. Architect Liesbeth van der Pol van Dok architecten over het depot van Het Scheepvaartmuseum: een titanium gevaarte dat zonder problemen driehonderd jaar overeind kan blijven staan. Maar wat als het in de toekomst geen depot kan blijven? Ziel van het Marineterrein | Podcast op Spotify