In Het Scheepvaartmuseum is tijdens de tweede editie van de Zeehavendagen op 24 en 25 juni veel te beleven. Er is een mooi programma voor jong en oud, zowel in als rondom het museum. Zo kun je er een hoop ontdekken over het verleden van de Amsterdamse haven.

Verspreid over het hele weekend geven rondleiders flitstours langs de replica van het VOC-schip en de tentoonstelling Amsterdam Havenstad en vertellen ze over migratie uit en naar de haven door de eeuwen heen.

Deze verhalen werken door in het heden, en ook dat laat Het Scheepvaartmuseum tijdens dit evenement niet onderbelicht. Zo kun je in de Noord-hal van het museum voor het eerst twee nieuwe portretten bewonderen die fotograaf Cigdem Yuksel maakte van vrouwen die – met hun man of zelf als arbeidsmigrant – naar Amsterdam kwamen. Zin om hierna zelf in de kunst van het portretteren te duiken? Kies dan zelf een pose en maak een familieportret in de fotostudio.

Ook in de buitenlucht zijn er genoeg leuke activiteiten te beleven: kijk vanaf de museumsteiger naar demonstraties van blusboten van de brandweer en ga mee op vaartocht op het stoomschip de Christiaan Brunings. Je kunt ook op bezoek bij de nabijgelegen Museumhaven en Museum ’t Kromhout met de authentieke pendelboten de Jaro (voormalig veerboot Marken-Volendam), de Brittannia (111 jaar geleden gebouwd op werf ’t Kromhout) of de Jan van de Heyde II (een oude brandweer blusboot).

Leuke tip. Als je in hetzelfde weekend ook in West te vinden bent: neem een kijkje bij het Zeemanshuis. Deze thuishaven voor zeevaartbemanning, gelegen aan de Radarweg en daarmee centraal in het havengebied, stelt tijdens de Zeehavendagen de deuren open met een pop-up installatie met portretten van zeelieden.

Meer details over het gehele programma zijn te vinden op hetscheepvaartmuseum.nl/zhda. Je kunt je op inloop in het museum voor de activiteiten aanmelden. Er komen geen extra kosten bij kijken. Het programma is inbegrepen bij een museumbewijs.

Foto Monique Kooijmans