Home Overzicht Ook op Weesperstraat naar 30 kilometer per uur?

Ook op Weesperstraat naar 30 kilometer per uur?

0

Het denken over mobiliteit in Amsterdam maakt een omslag. De maximum snelheid voor automobilisten wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur. Op sommige doorgaande wegen blijft de maximum snelheid van 50 kilometer per uur gehandhaafd. Amsterdammers voor Autoluw NU! pleit voor onmiddellijke verlaging van de snelheid op de Weesperstraat.

Wethouder verkeer en vervoer Egbert de Vries maakte eerder dit jaar bekend van plan te zijn om de maximumsnelheid begin 2023 ‘op zoveel mogelijk wegen in de stad’ te verlagen naar maximaal 30 kilometer per uur. Dat is niet snel genoeg, vindt Amsterdammers voor Autoluw NU! Dit collectief van ongeveer veertig bewonersorganisaties, waaronder een aantal uit Oost, wil nu maatregelen, niet straks of later. Er zijn geen grote investeringen nodig om de snelheid op de Weesperstraat te verlagen. Inmiddels is een aantal zienswijzen ingediend. Op 27 oktober komt de raadscommissie mobiliteit, luchtkwaliteit en water bij elkaar.

Het plan van de verzamelde bewonersorganisaties ‘De kraan moet dicht’, concentreert zich op drie hoofdpunten: een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Dat scheelt, volgens een onderzoek van de gemeente, 25 procent van het autoverkeer.

De toegang tot de stad moet aangepast worden door camera’s. Bewoners, ondernemers en geregistreerde bezoekers (leveranciers, zorgverleners) kunnen gewoon de stad in. Anderen, die de stad willen doorkruisen, gaan ervoor betalen. Dat voorkomt dat de doorgaande straten een sluiproute worden voor automobilisten. Meer P+R rond de stad en in de regio is het derde speerpunt. Vanaf de snelweg moeten er parkeer- en reisplaatsen zijn waar men over kan stappen op een ander vervoermiddel.

Op autoluw.nu staan tips om van je straat veiliger te maken.