Na een geslaagde Koningsnacht ontwaakt Oost met vrijmarkten, sport, spel en vertier. Dansende menigtes in uitzinnige oranje outfits op cruisende boten, dj’s en live muziek. Niet meer gehinderd door corona viert Oost Koningsdag als vanouds.

Lewis Daniels

Dansers op het grote, nog natte sportveld in het dit jaar goed bezochte Oosterpark. Tango en salsa in de muziekkoepel en live dj’s bij hotel Generator. Net als voorgaande jaren hebben vooral toeristen zich in het oranje gestoken.

Puzzels, boeken, dvd’s, speelgoed, meubels en kleding op de vrijmarkt in de Dapperstraat. Koopjesjagers slaan hun slag, kinderen verdienen bij. Vanwege de herinrichting van de Eerste van Swindenstraat is het daar dit jaar verlaten, ook op de Javastraat is het ’s middags rustiger dan gebruikelijk.

Hoewel veel Oosterlingen Koningsdag buitenshuis vieren zijn er ook thuisfeesten, zoals op de Pretoriusstraat en de Valentijnkade. Dorpse rust in de Bogortuin op het Java-eiland. Een kleine groep jongeren zit in het gras. Een enkeling zont op een van de bankjes.

Drukte in Oostpoort, waar voor het Stadsloket een podium met live muziek is. Het publiek van alle leeftijden zingt de klassiekers van Bob Marley mee.

Terwijl de jonge ondernemers halverwege de middag de kindervrijmarkten op het Artisplein en het Eikenplein al hebben verlaten, wordt op de Linnaeuskade tot aan het begin van de avond druk gehandeld.

Voor feestgangers die hun dorst met bier lessen, gelden net als vorig jaar strengere regels. Winkels mogen maximaal één blikje of flesje alcoholhoudende drank per persoon verkopen. Voor een groep dagjestoeristen reden genoeg om dicht bij een supermarkt neer te strijken.

Kleine opstoppingen voor de bruggen bij het Scheepsvaartmuseum en de Nieuwe Herengracht. Over het water klinken vrolijke beats en geluiden. Als de avond valt, verdwijnt de oranje gloed uit het straatbeeld en keert Oost weer terug naar het normale leven. Koningsdag 2023 was weer een geslaagd feest in Oost.