Home Overzicht Oost op middenpositie met corona-vaccinaties

Oost op middenpositie met corona-vaccinaties

0

In vergelijking met andere stadsdelen scoort Oost achter met het aantal vaccinaties. Inwoners van het Centrum, Zuid en West zijn het meest gevaccineerd.

Met 57 procent volledig en 6 procent deels gevaccineerden staat Oost op de vierde plaats. Nieuw-West en Zuidoost scoren aanzienlijk lager met 46 procent en 5 en 6 procent deels volledig gevaccineerden. Uit onderzoek blijkt dat de bevolkingssamenstelling van deze buurten hierbij een rol speelt. Het wantrouwen van de bewoners tegen de overheid is groter en ook om religieuze redenen zien mensen af van vaccinatie. Het nemen van een vaccin is overigens halal en koosjer.

De gemeenteraad is bezorgd om de lage cijfers en wijdt dit aan gebrek aan informatie en taalachterstand in de groep waar mensen zich het minst laten vaccineren. Op internet circuleren misleidende filmpjes in hun moedertaal. Juist voor mensen met een slechtere basisgezondheid – wat in achterstandswijken vaker voorkomt – is vaccinatie belangrijk. Zij hebben meer kans op ernstige gevolgen van covid.

Ondanks campagnes is de achterstand nog niet ingelopen. De GGD zet mobiele prikteams in, waar zonder afspraak kan worden gevaccineerd. Door het bezoeken van scholen en religieuze centra wordt geprobeerd een grotere groep te bereiken. Artsen van het OLVG zullen de buurt in gaan om voorlichting te geven. Ook andere grote steden hebben een vaccinatieachterstand.

Bron GGD Amsterdam.