Home Dwars nieuws Oost-thriller | Apenstreken

Oost-thriller | Apenstreken

0

Kom maar bij mama, schatje!’ Mejuffrouw M opent de kooi. ‘Lust jij een koekje?’ Vanuit een hoek kijkt hij haar wantrouwend aan. Hij ontbloot zijn tanden. Aarzelend komt hij dichterbij en steekt zijn hand uit naar het koekje. ‘Goed zo, kom maar, lieverd.’ Plots vliegt hij op haar af. Hij grijpt haar arm en zet zijn tanden erin. Gillend rolt mejuffrouw M achterover op de grond. ‘Au! Ga van me af! Help!’ In een andere kamer gaan haar vier honden tekeer. Haar huisgenoot rent de kamer binnen. ‘Allejezus!’ vloekt hij, als hij het bloed ziet.

 Melissa Plomp | Illustratie Ruud Meijer | Dwars

Op het politiebureau legt een agent verbijsterd de hoorn op de haak. ‘Mannen, we moeten met spoed naar de manufacturenwinkel aan de Derde Oosterparkstraat. Daar worden twee mensen aangevallen.’ Een collega komt gelijk overeind. ‘Een overvaller?’ De eerste agent kijkt beduusd. ‘Nee, een aap…’

In de woonkamer achter de winkel probeert mejuffrouw M al een uur haar lieveling te kalmeren. ‘Kijk eens, mama heeft lekkers voor je. Kalm jongen. Braaf.’ Maar de 75 centimeter grote groene meerkat krijst en stormt door de kamer. Het is een ravage. Het koffieservies ligt aan gruzelementen op de grond, de tafel en de stoelen omver en de gordijnen hangen aan flarden voor het raam. Mejuffrouw M sluipt langzaam dichterbij. Haar huisgenoot staat tegen de muur gedrukt en houdt de enorme hoektanden van het dier angstvallig in de smiezen. ‘Goed zo, kom maar. Mama doet niets’, sust mejuffrouw M. Ze heeft het dier bijna te pakken. Dan duikt hij over haar hoofd en stort zich met veel kabaal door het ruit van de tuindeur heen. Het glas vliegt alle kanten op. Maar de aap voelt geen pijn. Hij vlucht zijn vrijheid tegemoet, klimmend via de balkons en bomen in de binnentuin.

Tien agenten staan in de achtertuin van mejuffrouw M. Overal in het woonblok staan mensen op de balkons te wijzen en te schreeuwen. In paniek vlucht de aap krijsend van links naar rechts door de tuinen. Als hij een balkon probeert te beklimmen, jagen de mensen hem joelend weer weg. Hij is compleet in paniek. Waar is hij terecht gekomen?

Een van de agenten schrijft in zijn boekje. ‘Dus u heeft hem nu een half jaar?’ ‘Ja,’ zegt mejuffrouw M zacht, ‘en hij is heel zachtaardig. Heus! Maar de laatste tijd was hij wat onrustig. Daarom heb ik met Artis afgesproken dat hij daar een poosje bij zijn soortgenoten mag leven. Hij zou over een paar dagen verhuizen. Ach, doe hem niets, alstublieft! Hij is zo zoet.’ Ze houdt met een arm haar andere arm met bloeddoordrenkt verband vast. De agent werpt een blik op de woeste aap. ‘Tja… Mannen, we moeten hem deze kant op zien te drijven, dan kan de juffrouw hem misschien in zijn kooi zien te lokken.’ De agenten klimmen over schuttingen en rennen schreeuwend en zwaaiend met hun armen achter het opgejaagde dier aan, aangemoedigd door de honderden mensen op de balkons.

Anderhalf uur later staan de agenten hijgend van al het klimmen en rennen in de nazomerhitte, bij elkaar. De klimmende, springende meerkat is veel sneller dan zijn achtervolgers. Mejuffrouw M staat nog steeds hoopvol te roepen naar haar troeteldier. ‘Pfff,’ zucht een van de agenten tegen een collega, ‘Dat ‘schatje’ van haar heeft tanden zo groot als een tijger!’ De hoofdagent heeft net gebeld met Artis en komt somber terug. ‘Juffrouw, ik ben bang dat we het dier niet te pakken gaan krijgen. De directeur van Artis adviseert…’ Hij pauzeert even ongemakkelijk. Mejuffrouw M zakt ineen op een stoel. ‘Schiet hem maar dood’, mompelt ze in tranen.

De agenten groeperen zich. ‘Kijk uit, mannen,’ instrueert de hoofdagent, ‘met die menigte op de balkons, moeten we nauwkeurig richten, anders vallen er slachtoffers.’ Uiteindelijk weten ze de aap in een hoek te drijven. Een van de agenten legt aan. Het geluid van het schot dondert door de binnentuin. De mensen zwijgen. De aap duikt geschrokken in elkaar. Dan klinkt er nog een schot. Het dier valt om. Het lichaampje siddert nog even en ligt dan stil.

De ontsnapping op 18 september 1956, zorgde voor heel wat consternatie in de Derde Oosterparkstraat. De 42-jarige mejuffrouw M werd naar het OLVG gebracht. Daar bleek dat het dier de hele spierbundel in haar onderarm had doorgebeten. Ze moest worden opgenomen. Het lichaam van de grivet, ook wel groene meerkat genoemd, werd naar het asiel aan de Polderweg overgebracht. In deze ‘waargebeurde thriller’, baseer ik me zo veel mogelijk op de feiten zoals ze destijds in de kranten verschenen.