Home Overzicht Oost valt in avondstilte

Oost valt in avondstilte

0

Het begin van de zondagavond lijkt op een gewone afsluiting van het weekeind. Misschien iets minder verkeer dan normaal. Vanaf half negen openbaart de realiteit zich in het straatbeeld van Oost. Het stadsdeel begint aan de tweede avond en nacht verplicht thuis.

Lewis Daniels

Het anders drukke kruispunt Zuiderzeeweg, IJburglaan en Piet Heintunnel loopt weg. De weinige automobilisten lijken bij het optrekken extra gas te geven om voor 21.00 uur de voordeur achter zich dicht te kunnen trekken. Tram 26 vervoert nog een paar reizigers richting IJburg. De wagons naar het Centraal Station zijn al leeg. Twee fietsers dalen vanaf de Amsterdamsebrug op volle snelheid de Indische Buurt in. De autorijbanen zijn al verlaten.

De kerkklok op de Linnaeusstraat slaat negen maal. Vijf minuten later stopt een surveillancewagen op het Alexanderplein. De agenten sturen een voetganger die foto’s maakt naar huis. Geen boete, wel een dringend verzoek. Ze vinden het ook een historische avond. Niemand te bekennen op de Zeeburgerdijk, de Javastraat en de Mauritskade. Dé bom lijkt gevallen, een speld hoor je vallen.

Geruchten dat het Oosterpark op slot zou gaan, blijken niet waar. Hondenbezitters lopen al hun ronde. Een jonge hond sprint over het gras.

In de Oosterparkbuurt zijn alleen maaltijdbezorgers op scooters en vier politiebusjes op straat. Ter hoogte van het metrostation op de Wibautstraat staan meer politiebusjes en ME-voertuigen. De boodschap aan iedereen met plannen buitenshuis is duidelijk, Oost is in gedwongen avondrust.