Home BoekvandeWeek Boek van de Week: ‘Nachtverhaal’ van Paul Biegel

Boek van de Week: ‘Nachtverhaal’ van Paul Biegel

0

Boek van Week 4

Vroeger had ik een oppasbaantje. Twee jongetjes die op vrijdagavond mochten kiezen tussen televisiekijken en voorlezen en altijd kozen voor voorlezen als ik er was. Ik had daar een eigen kamer, pyjama en tandenborstel, zodat ik kon blijven slapen en naar bed kon wanneer ik wilde (de bijbehorende ouders konden dan ook thuiskomen wanneer ze wilden). Als ik bleef slapen (vaak) jatte ik voor ik naar bed ging (vroeg) altijd het voorleesboek van dat moment uit de kinderkamer. Ik was er niet alle dagen en las dan bij of alvast vooruit om maar niks te hoeven missen van bijvoorbeeld een GVR.

Toen ik zelf kinderen kreeg was de voorleescontinuïteit lange tijd gewaarborgd. Toen ze nog klein waren maandenlang elke dag dezelfde boeken, later elke dag een nieuw hoofdstuk van een langer verhaal. Tot we uit elkaar gingen wonen en er gaten vielen. En tot ze vonden dat ze best zelf konden lezen.

Maar in de eerste lockdown, toen alles zo vaag en onzeker was, vroeg de inmiddels elfjarige of ik weer wilde voorlezen en we pakten Het sleutelkruid erbij. Daarna Ik wou dat ik anders was. En toen kwam de zomer en leek alles weer een beetje gewoon. Ze lazen weer zelf voor het slapen en ik treurde licht om het voorleesverlies. Maar niet lang, want ineens was daar een prachtige heruitgave van Nachtverhaal, ook van Paul Biegel. Die kenden we nog niet. Wat een geluk!

Nachtverhaal gaat over een gewone huiskabouter die in een poppenhuis woont dat op zolder staat van een oude villa. Hij houdt het huis in de gaten, zoals een goed huiskabouter betaamt en maakt elke avond zijn ronde om te kijken of er niet nog een kaarsje brandt of een kraan drupt. Op zaterdagavond kaart hij met Pad en Rat die in de kelder wonen en elke week krrt krrt langs de sluipweggetjes achter het tengel naar boven komen. Irritante Rat en sjlome Pad.

Op een nacht, als het flink stormt, waait er een fee bij de kabouter naar binnen. Een fee met gescheurde vleugels. De kabouter zit in het geheel niet op bezoek te wachten en wil het liefst dat ze zo snel mogelijk vertrekt, maar dan begint de fee haar levensverhaal te vertellen en raakt de kabouter langzaam in de ban van dit bijzondere wezen.

En wij raakten wederom in de ban van Paul Biegel, zijn stijl, het ritme van de zinnen, zijn verzonnen woorden, zijn gloedvolle fantasie.

We deden er extra lang over, konden er geen genoeg van krijgen, herlazen de beste passages keer op keer, staarden na afloop van elk hoofdstuk lang naar de prachtige tekeningen van Charlotte Dematons. We praten nog steeds af en toe Padsj.

De bedachte Voorleesdagen duren officieel nog tot 30 januari, maar lieve mensen, maak van elke dag Voorleesdag. Er is niks fijners. En lees Paul Biegel.

_____

Nachtverhaal is geschreven door Paul Biegel
de illustraties zijn van Charlotte Dematons
het boek is verschenen bij Uitgeverij Gottmer
Edith Vroon
is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29