‘Oostportaal’ moet bezoekers winkelgebied Oostpoort lokken

0

Een opvallend kunstwerk gaat winkelgebied Oostpoort met de Transvaalbuurt met elkaar verbinden. Een deel staat op het Land van Cocagneplein en het andere deel aan de overkant van de Linnaeusstraat. Oostportaal is een compositie van kleurrijke rechthoekige poorten van verschillende grootte en breedte, ontworpen door kunstenaar Krijn de Koning.

Het kunstwerk heeft als doel Oostpoort, het winkelgebied en de woonwijk, zichtbaar te maken. Vanaf de Linnaeusstraat zie je het kunstwerk meteen door de grootte van de doorgangen en de felle kleuren. Voorbijgangers worden daardoor gestimuleerd het Land van Cocagneplein op te lopen. Zo zorgt Oostportaal voor een uitnodigende entree voor bezoekers van het winkelgebied.

Buurt dacht mee in de verschillende ontwerpfases van het kunstwerk

Na het raadplegen van kunstkenners, bewoners en ondernemers kreeg kunstenaar Krijn de Koning de opdracht. De buurt dacht mee in de verschillende ontwerpfases van het kunstwerk. Op basis van deze reacties zijn bijvoorbeeld bankjes die oorspronkelijk in het kunstwerk zaten, verwijderd en is het werk op een sokkel geplaatst.

Krijn de Koning maakt kunstwerken waardoor mensen op een andere manier naar hun omgeving kijken. Zijn werk is nationaal en internationaal bekend. Eerder maakte hij in de Nieuwe Kerk een kleurrijke doolhof en was zijn werk te zien bij het Amsterdam Light Festival.

Onthulling op Burendag

Op zaterdag 24 september om 15.00 uur wordt Oostportaal onthuld als onderdeel van de Burendag op het Land van Cocagneplein. Ondernemers in Oostpoort organiseren de hele middagactiviteiten voor jong en oud, zoals een speelgoeduilmarkt, schminken, muziekworkshops en straatmuzikanten. Ook kunnen kinderen hun eigen versie van Oostportaal knutselen en daarmee een prijs winnen.