Home Eten&Drinken Op 5 mei vieren we de vrijheid met Vrijheidsmaaltijdsoep

Op 5 mei vieren we de vrijheid met Vrijheidsmaaltijdsoep

0

Op 5 mei zouden op meer dan honderd plekken in de stad Amsterdammers aanschuiven voor een Vrijheidsmaaltijd om te vieren dat we in een vrije stad leven. Vanwege de coronacrisis zijn de maaltijden afgelast. Dat betekent niet dat we niet op een mooie manier samen stil kunnen staan bij Bevrijdingsdag 2020. Daarom gaan we op 5 mei aan honderden of zelfs duizenden tafels dezelfde maaltijd eten: de Vrijheidsmaaltijdsoep.

Op uitnodiging van het Amsterdams 4 en 5 mei comité hebben Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie ‘de smaak van de stad’ gevangen in een Vrijheidsmaaltijdsoep. Deze speciale blikken Vrijheidsmaaltijdsoep worden vormgegeven door kunstenaar Piet Parra en de soep is een cadeau aan de stad.

Alle organisatoren van de Vrijheidsmaaltijd zijn uitgenodigd om soep te schenken aan buurtgenoten met wie ze op 5 mei eigenlijk samen aan tafel zouden zitten óf mensen die het hard nodig hebben. Uiteindelijk gaan er in totaal zeventig organisaties ruim 3.000 blikken uitdelen aan de stad. Individuele Amsterdammers hadden de mogelijkheid om 1 blik soep per persoon te bestellen.

Heb je geen Vrijheidsmaaltijdsoepblik kunnen bemachtigen? Je wordt uitgenodigd om de Vrijheidsmaaltijdsoep bij je thuis te koken en te eten. Je kunt de soep van tevoren maken, of je doet mee tijdens de live talkshow op 5 mei vanaf 16:30 uur. Zorg dan wel dat je alle boodschappen al in huis hebt.

Via de livecast vanuit Pakhuis de Zwijger zijn we op 5 mei allemaal met elkaar verbonden. Verwacht toespraken van Burgemeester Femke Halsema en van de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Amsterdam, Job Cohen en bijdragen van Jerry Afriyie, Mercedes Coco, Howard Komproe en Daan Borrel. En niet te vergeten: we gaan live koken met Joris Bijdendijk en Samuel Levie om dan om 18.00 uur gezamenlijk de soep te eten.

Vrijheidsmaaltijdsoep. Het recept

Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit hierin op middelhoog vuur de ui, en knoflook. Wanneer de ui glazig begint te worden, voeg dan de tomatenpuree toe en bak al roerend een paar minuten mee. Nu is het tijd om de fijngesneden pompoen, wortel en kruidenpoeders in de pan te doen. Bak het geheel 5 minuten op laag vuur zodat alle smaken goed worden opgenomen door de groente. Blijf goed doorroeren.
Ingrediënten voor 4-6 personen soep (2L)
1 Kilo flespompoen geschild en in blokjes
1 Grote wortel in fijne stukjes
2 deciliter kokosmelk
1 liter groentebouillon
2 Rode uien fijn gesnipperd
70 gram tomatenpuree
2 Tenen knoflook fijngesneden
1 Eetlepel komijnpoeder
1 Eetlepel gemberpoeder
1/2 Theelepel cayennepoeder
1 Theelepel kurkumapoeder
2 Theelepel citroengraspoeder
Flinke scheut olijfolie
Voeg 1 liter groentebouillon toe, breng het geheel aan de kook en laat 20 minuten koken tot de pompoen en wortel helemaal zacht zijn. Haal de pan van het vuur en pureer de soep tot een glad geheel met een staafmixer. Voeg daarna de kokosmelk toe, flinke snuf peper en maak eventueel nog meer op smaak met een beetje zout.

Eet samen smakelijk!