Home Overzicht Op wereldreis in Plein Theater met video-installatie ‘Street Vendors’

Op wereldreis in Plein Theater met video-installatie ‘Street Vendors’

0

Je kunt in het Plein Theater op wereldreis met de vierkanaals video-installatie ‘Street Vendors: Medellín, Tirana, Johannesburg, Yogyakarta’ van kunstenaar Su Tomesen. De video-installatie gaat over hoe de kleine en private ondernemingen dagelijks de stedelijke publieke ruimte innemen en hoe de kleine ondernemers – soms letterlijk – de eindjes aan elkaar knopen om een inkomen te genereren. De dagelijkse, soms wonderlijke activiteiten worden door Su Tomesen zonder dialoog en zonder tekst en uitleg getoond. Sommige situaties doen denken aan performances of installaties uit de beeldende kunst.

De installatie is een loop: de vier films van elk 30 minuten beginnen en eindigen op ruwweg hetzelfde uur van de ochtend en worden in één ruimte gepresenteerd. De kijker wordt meegenomen in vier dagen op verschillende continenten die aaneengeregen wordt door verschijningen en verdwijningen van kramen, reparaties en vindingrijke oplossingen voor alledaagse problemen. Bij het zien van de vier films bij elkaar zie je de globale overeenkomsten van de straatverkopers van de vier verschillende werelddelen.

Su Tomesen is kunstenaar en maakt video’s, foto’s, installaties en interventies. Haar projecten en series kenmerken zich door maatschappelijke betrokkenheid, een antropologisch karakter en rauwe energie. De onderwerpen hebben veelal betrekking op de dynamiek van het stedelijk weefsel en de menselijke vindingrijkheid binnen de wondere wereld van de micro-economie. Haar video’s bewegen zich op de rand van beeldende kunst en documentaire, zo ook Street Vendors’ waar aan ze zes jaar heeft gewerkt.

Street Vendors is van  13 juli tot en met 30 juli te zien in het Plein Theater. Aan de muren van het Eetlokaal bij Plein Theater is in dezelfde periode een fototentoonstelling van Su Tomesen met hetzelfde thema.

Ter verdieping op de installatie en de fototentoonstelling is er bij de opening op 13 juli om 20.00 uur en om 23 juli om 16.00 uur Artist Talks met Su Tomesen over de totstandkoming van haar project.