Home Overzicht Orange the World: Oranje handen reuzengroot op gevel Oba

Orange the World: Oranje handen reuzengroot op gevel Oba

0

‘Pssst, waar ga je naar toe schatje?’, heeft bijna elke vrouw in Amsterdam wel in een of andere variant te horen gekregen. Gewenst of ongewenst, van willekeurige vreemden. Maar straatintimidatie vindt op zoveel manieren plaats. De voor het Nederlands Film Festival genomineerde film SUNI laat goed zien wat straatintimidatie kan betekenen. De film is op 25 november één van de activiteiten bij de start van de campagne Orange the World waarin jaarlijks wereldwijd actief aandacht wordt gevraagd voor het aanhoudende geweld tegen vrouwen en meisjes.

De Oba Oosterdok kleurt van 25 november oranje en organiseert tot 10 december (Mensenrechtendag) een reeks activiteiten om zo dit pijnlijke onderwerp bespreekbaar te maken. Preventie is dit jaar het thema van de campagne. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening.

Niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens erbij betrekken

Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar er moet ook meer worden geïnvesteerd in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens hierbij te betrekken.

De oranje handen, kenmerkend voor de campagne Orange the World, verschijnen reuzengroot op de gevel van de Oba en omarmen het gebouw. Vanwege de energiecrisis is er nadrukkelijk niet gekozen voor het uitlichten van iconische gebouwen in Amsterdam, maar voor het beplakken van gevels met het iconische beeld.

Het programma start met de screening van de genomineerde film Suni over straatintimidatie en de gevolgen daarvan. Bij straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag denkt je al snel aan agressie, aanranding of verkrachting, maar het kan ook heel subtiel zijn. Dat laten studenten en regisseurs Rosa Keulen en Edward zien in de korte film Suni. Daarin krijgt hoofdpersoon Danaé gedurende twee dagen in Amsterdam te maken met verschillende vervelende of intimiderende situaties. Doordat de film is gemaakt vanuit zowel een vrouwelijk als mannelijk perspectief, gaat het echter lang niet alleen vrouwen aan.

Een dag later, op 26 november, organiseert de Oba een reeks workshops over verschillende onderwerpen: hoe zorgen we voor een veilig nachtleven? Hoe voorkom je ‘victim blaming’? En hoe betrekken we mannen en jongens bij dit vraagstuk? Ook is er een VR-experience waarmee mensen zelf kunnen ervaren wat intimidatie met je doet.

Kijk voor het volledige programma en de tijden in de Oba-agenda. Deelname is gratis, vooraf aanmelden is verplicht.

Beeld Orange the World ©Sioejeng Tsao