Niet alleen de horeca van Oost maakt zich klaar voor het aankomende EK voetbal, ook bij de bakker neemt de Oranjekoorts toe de laatste dagen. Met een voetbalpoule, oranje taartjes en koekjes bereiden ze zich voor op de eerste speeldag van Oranje.

Arie Martijn Schenk

Bij Bakkerszonen in Oostpoort opent de eigenaar net de dozen met speciale EK kaartjes die hij heeft laten drukken. ‘Iedere klant kan hier de uitslag opschrijven en onder winnaars verloten we drie verrassingen’, licht hij vrolijk toe. Daarnaast biedt de bakkerij speciale oranje tompoucen aan komende zaterdag: vier stuks voor 9,95 euro. 

In de etalage van Biologisch Bakkerij Le Perron (Middenweg 59) ligt al een rijk assortiment aan speciale oranje producten. Daarnaast hangen er veel oranje en rood-wit-blauwe slingers in de zaak om de EK-sfeer te verhogen. Cakejes, koekjes en zelfs de oranje crompouce lachen je vanuit de vitrines toe. ‘Op toernooi of thema passen we ons aanbod aan’, vertelt de dame achter de toonbank. ‘We merken dat de klanten er zin in hebben’, voegt ze er nog lachend aan toe.

In de Brood- en Banketbakkerij Johnny en Marica (Linnaeusparkweg 179) in de Watergraafsmeer hangen de ballonen inmiddels aan het plafond, maar de oranje producten komen zaterdag. Ze trekken oranje schorten aan en zullen de traditionele oranje tompoucen weer verkopen. Eigenaar Johhnie heeft een goed voorgevoel en verwacht dat het Nederlands Elftal ver zal komen. ‘Dat is goed voor het voetbal en de tompoucenverkoop’, zegt hij vol vertrouwen. 

In de Javastraat zijn de bakkers nog niet echt met het EK bezig, bij een bakker liggen prachtige oranje koekjes, maar die behoren tot het normale assortiment. ‘Laat ze eerst maar winnen zondag. Als ze verder in het toernooi komen, passen we ons aanbod aan’, zegt een medewerker afwachtend. 

Volgende week wandelt Arie Martijn verder door Oost op zoek naar origineel oranje aanbod in aanloop naar Nederland-Frankrijk.