Home Overzicht Oud-bestuurder Jacques van Zon op 76-jarige leeftijd overleden

Oud-bestuurder Jacques van Zon op 76-jarige leeftijd overleden

0

Dinsdag 22 februari is op 76-jarige leeftijd Jacques van Zon overleden. Hij leed aan lymfklierkanker, waar nog eens corona over heen kwam.

Jacques woonde heel lang in de Watergraafsmeer en de laatste jaren van zijn leven in Diemen. Hij  was beroepshalve fotograaf, maar werd eind  jaren 80 voor GroenLinks wethouder Welzijn van het toenmalige stadsdeel Watergraafsmeer. Vrijdag is Jacques gecremeerd in de Nieuwe Ooster. Vrienden van hem prezen hem tijdens de uitvaartdienst om zijn toegankelijkheid als politicus en zijn enthousiasme. Zijn aanpak leek op die van de bekende Jan Schaefer. Hij had een hekel aan bureaucratie en als een buurthuis moest worden opgeknapt regelde hij zelf de verf wel. Iedere burger kon zo zijn werkkamer binnenstappen. De kosten voor een voorziening rekende hij voor op een bierviltje. Toen hij in Diemen ging wonen werd hij de even bevlogen voorzitter van de Stichting Welzijn Diemen.

Jacques was getrouwd en had twee kinderen en drie kleinkinderen. Toen hij dertig jaar ook al kanker kreeg, besloot hij dat als hij zou genezen, hij zou uitkomen voor de homoseksuele gevoelens, die hij had. Hij ging apart wonen, maar behield een prima band met zijn ex-vrouw Karien, die tien jaar geleden overleed. Voor zijn kinderen en kleinkinderen bleef hij tot zijn dood de betrokken en warme vader en opa, die hij altijd was. Jacques werd lid van een gezelligheidsverenigingen als de Zociëteit en De Kringen en ging met zijn nieuwe vrienden veel uit eten, naar de film en naar de opera. En een flink deel van het jaar bivakkeerde hij in Frankrijk tot een paar maanden voor zijn dood, waar bij twee ‘klushuizen’ opknapte tot prima bewoonbare huizen voor z’n kinderen. Wij wensen zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte bij dit verlies.

Jaap Kamerling