Home Eten&Drinken Oud en nieuw: Oliebollen blijven goed smaken

Oud en nieuw: Oliebollen blijven goed smaken

0

Mokummers van alle rangen, culturen en standen en zeker uit Oost zijn wel in voor een goede oliebol. Overal in Oost is dit typisch Nederlandse product te koop. Maar hoe kom je aan de perfecte oliebol. Of moet je hem zelf bakken. We gingen op onderzoek uit.

Bert van Galen

Op de Middenweg stellen we aan een jonge verkoopster in de oliebollenkraam direct maar de belangrijkste vraag van dit moment. Hoe kom je aan een goede oliebol? Ze hoeft daarover geen seconde na te denken. ‘Dat bakken is nog niet zo eenvoudig. Ze moeten klef zijn, maar niet overdadig klef. Luchtig, maar geen gatenkaas. Krokant van buiten, maar niet té hard. Om over de rozijnen versus krenten-discussie nog maar te zwijgen.’ En ze gaat verder met de volgende klant.

‘Ik ga altijd naar de bakker’

Mies van Rijn (79) uit de Watergraafsmeer krijgt altijd een goed gevoel van de verschillende gezellige oliebolkramen. Ze koopt ze er echter nooit. ‘Ik ga altijd naar bakker Hartog in de Wibautstraat. Daar heb ik graag een ritje met de tram voor over. Ze zijn al jaren een begrip vanwege hun brood. Maar in deze periode van het jaar staan er ook hele rijen met mensen te wachten op een perfecte oliebol.’ Ik heb in zo’n lange wachtende rij mijn helaas vorig jaar overleden echtgenoot nog ontmoet. Die was helemaal uit Badhoevedorp gekomen om deze superbollen te kopen. Tijdens onze trouwdatum gingen we dat altijd een beetje vieren door naar Hartog te gaan.’

Ze weet ook waarom de bol van Hartog zo goed smaakt. ‘Ze worden van volkoren beslag gemaakt. En over hun eigen recept doen ze niet moeilijk want dat kan je gewoon bij ze ophalen.’ Het is in ieder geval een feit dat al sinds jaar en dag Hartog in de Top 10 van de beste oliebollen staat. De oliebollenkraam op Zeeburgereiland wordt de laatste jaren ook vaak genoemd als een van de beste. De kraam heeft ook frambozenbollen te koop en die zijn het eten meer dan waard.

Oliekoek werd oliebol

Wim Brugman woont al lange tijd niet meer in Oost, echter iedere twee weken komt hij naar zijn grote liefde. ‘Oost is en blijft zo bijzonder. Als mijn huur niet zo duur was geworden, was ik hier altijd begon te spreken hield iedereen zijn mond. Hij vertelde ons dat de oorsprong van de oliebol niet echt bekend is. Wel is het zeker dat eerst de naam oliekoek werd gebruikt. Zo staat er op een schilderij van Albert Cuyp uit 1652 een oliekoek. Die werden die tijd nog in raapolie gebakken. Daar moest je dus een sterke maag voor hebben. In die tijd had nog niemand van glutenvrij gehoord dus de meeste mensen genoten ervan. In de negentiende eeuw werd het woord koek steeds meer vangen door bol. Geinig toch om dat soort feitjes te weten.’

De lekkerste oliebollen voor oud en nieuw maak je toch echt zelf. Probeer ze zeker eens uit, want het is helemaal niet zo moeilijk. Dit recept helpt je op weg!.

Recept voor oliebollen

Voor 20 á 25 stuks heb je nodig

  • 500 ml melk
  • 7 gram droge gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
  • 500 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 ei (M)
  • zonnebloemolie (om in te bakken)

Zo maak je ze

    1. Verhit de melk tot deze lauwwarm is, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5 tot 10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist borrelen.
    2. In een kom voeg je de bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
    3. Dek de kom af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
    4. Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
    5. Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst. Dip de lepel even in de olie en schep 4 á 5 oliebollen in je pan.
    6. Bak de oliebollen in 4 tot 6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
    7. Dip je lepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
    8. Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in de zeef dan ook regelmatig.

Serveren met poedersuiker en smullen maar!