Oud Nieuws | 17 september 1985 – De nieuwe stadsdeelraden in Amsterdam moeten aanzienlijk meer bevoegdheden krijgen dan de huidige twee. Dat schrijven B. en W. in een nieuwe nota over de ‘binnengemeentelijke decentralisatie. Daarin geeft het college aan hoe het de verdeling van taken en bevoegdheden tussen het centrale gemeentebestuur en de stadsdeelraden in de toekomst ziet. Naast de al sinds vier jaar bestaande deelraden in Amsterdam-Noord en Osdorp willen B. en W. in 1987 ook in Amsterdam-Zuidoost, de Pijp, Watergraafsmeer en Buitenveldert een stadsdeelraad installeren.
B. en W. spreken van een centrale stad, ‘die de sterke kanten van Amsterdam als stad moet behouden en uitbouwen. Taken als het openbaar vervoer en onderwerpen als de drugsproblematiek komen in handen van die ‘centrale stad’, vindt het college. Aan de andere kant moeten de stadsdelen als een zelfstandige gemeente kunnen werken, zonder teveel regels van bovenaf. Zo krijgen ze de bevoegdheid tot het instellen en beheren van een markt; de burgelijke stand wordt gedecentraliseerd; het gebruik, beheer en onderhoud van zwembaden, sporthallen en sportvelden komen eveneens in handen van de deelraden.
Bron Trouw
Foto Stadsdeelraad Watergraafsmeer
Stadsdeel Watergraafsmeer was van 1987 tot 1998 onderdeel van het concern Amsterdam samen met zestien andere stadsdelen. In maart 1987 werden er verkiezingen gehouden voor een in te stellen stadsdeelraad Watergraafsmeer. Op 28 april 1987 is de deelraad geïnstalleerd. Daarmee werd de Watergraafsmeer een zichzelf besturend stadsdeel dat paste in het kader van de zogenaamde binnengemeentelijke decentralisatie. In juni 1997 werd besloten tot een fusie van de stadsdelen Oost en Watergraafsmeer.