Nieuws van zondag 22 mei 1949 | In de Indische Buurt vindt de eerste wielerronde van de Indische Buurt plaats Het parcours is één kilometer langs. Organisator van deze wielerwedstrijd zijn wielervereniging Olympia en Buurtvereniging Ceram.
Naast een ronde voor beginners van veertig rondjes, gaan de echte coryfeeën in de eerste aflevering van de wedstrijd voor de 90 kilometer. Beroemde wielrenners nemen aan deze eerste Ronde deel, zoals de Amsterdammers Henk Faanhof (deelnemer Olympische Spelen 1948 en Wereldkampioen sprint in 1949), Jan la Grauw en Joop Harmans. De laatste wint, onder het toeziend oog van duizenden Indische Buurtbewoners, al dan niet vanaf hun balkonnetjes, de eindsprint, na 2 uur, 16 minuten en 5 seconden.
De traditie is neergezet
Op zondag 21 mei 1950 vindt de tweede Ronde van de Indische Buurt plaats. Deze wordt gewonnen door de minder bekende Erik Meijer uit Laren.
Op zondag 29 juli 1951 wordt de derde Ronde van de Indische Buurt gereden, ditmaal over 80 kilometer. Deelnemers zijn onder andere Appie Donker (van Loodgietersbedrijf Donker & Zoon uit de Gerard Doustraat en tevens deelnemer aan de Ronde van Albert Cuyp) en Hein van Breenen (knecht van Wim van Est en deelnemer aan de Tour de France en de Ronde van Italië). Beide wielrenners zijn geselecteerd om later in het jaar aan de wereldkampioenschappen in Milaan deel te nemen, waar ze overigens voor zover bekend niet in de prijzen vallen. De wedstrijd wordt echter gewonnen door de relatief onbekende Leon de Booy.
De vierde Ronde van de Indische Buurt vindt plaats op 3 augustus 1952. De wedstrijd wordt gewonnen door Wim Remkes, die tegen de verwachtingen in in de eindsprint Appie Donker weet te verslaan en daarmee de eerste zege in zijn loopbaan behaalt.
De vijfde en voor zover bekend laatste Ronde van de Indische Buurt wordt gereden op zondag 5 augustus 1953. Winnaar is Ben Janbroers, alhoewel protesten worden ingediend wegens ongeoorloofde verzorging die de wielrenner tussentijds gehad zou hebben. Er zijn weer duizenden toeschouwers. Het is niet bekend of en eventueel hoe lang de Ronde van de Indische Buurt na 1953 nog is voortgezet.
Overigens is de Indische Buurt bepaald niet de enige buurt in Oost waarin in de jaren vijftig kermiskoersen worden georganiseerd. Zo is er in 1953 sprake van de Ronde van Kattenburg, de Ronde van Betondorp, de Ronde van Amsterdam Oost, de Ronde van de Transvaalbuurt en de Ronde van de Eilanden. De Rondes zijn zeer geliefd bij wielrenners, die op dat moment nog allen amateur zijn, omdat er veel premies en prijzen in natura te winnen zijn.