Home Overzicht Oud Nieuws | Menselijke toren hielp uitbrekers

Oud Nieuws | Menselijke toren hielp uitbrekers

0

Oud Nieuws | 9 mei 1981 – Italiaanse politiemannen hebben gistermiddag tevergeefs op het vliegveld van Milaan gewacht op de — vrijdagochtend uit de Bijlmer-bajes ontsnapte Joegoslaaf R.(29).

Vermoed werd dat de Joegoslaaf via Schiphol of het Brusselse vliegveld naar’ Milaan was gereisd. Dat werd afgeleid uit een lijstje met aankomsttijden van vluchten naar Italië, dat gevonden werd op een helper van de Joegoslaaf. Zekerheidshalve heeft de Nederlandse justitie Italië inmiddels om uitlevering van de Joegoslavische bankovervaller gevraagd.

De ontsnapping van gisterochtend zat anders in elkaar dan de politie aanvankelijk meldde. De Joegoslaaf en de kort daarop wel gepakte Italiaanse uitbreker waren niet via een touw over de gevangenismuur geklommen, maar via een menselijke toren van gevangenen.

Eerst had een helper tijdens het luchten een pistool over dé muur gegooid. Die werd opgeraapt door de Joegoslaaf die de twee aanwezige bewakers daarop in een hoek duwde. Deze hadden daardoor geen contact meer met het personeel in de gevangenis. Pogingen van de helpers om een touw over de muur te gooien mislukten, waarna de Italiaan en de Joegoslaaf via de menselijke toren omhoog klommen en ontsnapten.

De Italiaan, ook verdacht van bankovervallen en het doodschieten van een Franse politieman, werd kort daarna bij het metrotraject in de Bijlmer gepakt. Eén van de helpers werd gearresteerd toen hij de vluchtauto bij het verhuurbedrijf in Amsterdam terugbracht.

Bron Het Vrije Volk
Foto Stadsarchief Amsterdam