Home Overzicht Pansy: een optimistische winkel in de Czaar Peterstraat

Pansy: een optimistische winkel in de Czaar Peterstraat

0

In de zomer van 2018 kwam kunstenaar Lina Tang naar Amsterdam. Ze zocht een plek waar ze haar ideeën kon realiseren: een winkel, een studio en een ruimte waar ze events en workshops kon houden. Sinds maart 2020 is de Czaar Peterstraat een opmerkelijke winkel rijker: Pansy.

De start van de winkel, midden in de coronaperiode, ging moeizaam. Nu gaan de zaken beter. ‘Na corona willen mensen weer met vrienden samen komen en dingen doen.’ Onlangs heeft ze in samenwerking met de Drankerij uit de Pretoriusstraat een keramiek pakket samengesteld: maak je eigen cocktail cup. Het pakket bevat alles, van klei tot glazuur, om je eigen cup te maken. Als de cups klaar zijn, kun je een eigen cocktail mixen.

Jonge, onafhankelijke vrouwelijke kunstenaars kunnen de ruimte gebruiken om hun werk te tonen. Tot 21 augustus is werk van Ilse Knook te zien, een jonge beeldend kunstenaar die objecten van keramiek maakt en potloodtekeningen. Ze maakt graag gebruik van nieuwe materialen en technieken.

Lina heeft fine arts in Australië gestudeerd. Ze studeerde af in zeefdrukken, maar haar hart lag bij beeldhouwen, met name werken met keramiek. Haar ouders zijn in de jaren 70 van de vorige eeuw gevlucht uit Vietnam. De familie van haar moeder kwam in Maastricht terecht, de familie van haar vader in Australië. Haar vader en haar moeder hebben elkaar in Australië ontmoet.

‘De winkel is een vriendelijke plek, niet alleen een winkel maar ook een plek waar mensen iets kunnen leren. De meeste mensen kennen de straattaal uitdrukking don’t be a Pansy, die een negatieve betekenis heeft. Pansy betekent letterlijk viooltje en komt van het Franse penser. Ik wil juist het positieve benadrukken, veel samenwerken met andere ondernemers en kunstenaars die dezelfde waarden hebben, een community bouwen. Dat is ook goed voor de straat. Het is een fijne straat om een winkel in te hebben,’ aldus Lina.

‘Ik vind het fijn iets terug te doen voor Nederland, dat mijn familie ontvangen heeft. Ik heb nu pas het gevoel dat ik echt kan starten. Je moet creatief zijn om mensen naar de winkel te krijgen. De meeste mensen komen via sociale media en de website. Het wordt langzaamaan drukker, dus ik ben optimistisch.’

Pansy, Czaar Peterstraat 68, open donderdag en vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur. check pansy-shop.com