Home Oud Nieuws Oud Nieuws | Pyromaan doet pand in Soerabajastraat ontvlammen

Oud Nieuws | Pyromaan doet pand in Soerabajastraat ontvlammen

0

OUD NIEUWS | Maandagavond 3 juli 1978 Het werd de 27-jarige zware pyromaan H. van der H. te machtig en hij gaat de straat op. Om 23.00 uur slaagt hij erin een pand in de Soerabajastraat te doen ontvlammen door brandende kranten door de brievenbus te steken. Aangezien de pyromaan na zijn daad direct de politie belt om uitgebreid verslag van zijn inspanningen te doen, weet de met spoed optredende brandweer hier de schade te beperken.

De brandstichter uit de Soerabajastraat is al meerdere malen in aanraking met de politie geweest, onder andere vanwege een door hem gestichte brand in Dordrecht. De man is zelf inmiddels alweer verder getrokken naar het Ceramplein. Ook hier weet hij met dezelfde methode een pand in brand te krijgen. Dit wapenfeit meldt hij eveneens direct aan de politie. Ook hier wordt door accuraat brandweeroptreden erger voorkomen. De derde poging, die om kwart voor twaalf wordt ondernomen aan de Semarangstraat, is helaas succesvoller. Een renovatiepand met bewoning op de bovenste verdieping, brandt volledig uit. Een aantal Marokkaanse en Turkse bewoners weet het pand nog te verlaten, met uitzondering van één van hen, de 29-jarige Omar Acherat, die in de vlammen omkomt.

De pyromaan van de Soembawastraat wordt kort hierop gearresteerd en opgesloten in bureau IJtunnel. Veertien mensen – allen gastarbeiders – zijn dakloos geworden. In de buurt is grote consternatie over het gebeurde.

Met dank aan Rogier Schravendeel | Foto Stadsarchief