Home Overzicht Oost bouwt eigen Oranjefeest

Oost bouwt eigen Oranjefeest

0

Gezellige rust in Oost op Koningsdag dit jaar. Geen kramen, biertaps op de terrassen en braderie, wel veel wandelaars en een ontspannen sfeer. Na twee koude weken zat het weer eindelijk mee. Oost vierde Koningsdag vooral voor het huis, in het park en op het water.

Lewis Daniels | Foto’s Lewis Daniels en Corrie Groen

De barbecues in de Dapperbuurt en op de Linnaeusstraat, Javastraat en Hogeweg gaan dit jaar niet aan. De mensen op straat genieten van een afgehaald of meegebracht drankje. Uit sommige huizen en auto’s klinkt muziek.

In het Flevopark is het niet drukker dan op een gewone zonnige dag, wel komen veel bezoekers in oranje. Aan een boom hangen ballonnen in Nederlands nationale kleur. Over het gazon zweeft de geur van houtskool en gebraden vlees. In de zon gaan sweaters en jassen uit.

Op de Valentijnkade hangt de Nederlandse vlag met wimpel kaarsrecht uit het raam. Een paar deuren verder een openluchtlounge met comfortabele ligstoelen onder een parasol.

Buren, vrienden en familie op het Galileïplantsoen hebben voor hun huis een terras met klein buffet gebouwd. Het gebak smaakt een passerende fotograaf goed. De kinderen spelen op de brede stoep en bij de waterkant, hun ouders vermaken zich met bier, wijn, amuse-gueules en elkaar.

Spel en vertier bij de fontein op de Hogeweg. Voor het tweede jaar op rij geen grootse festiviteiten, zoals gebruikelijk, maar voor de kinderen is het toch een beetje speciale dag. Ze maken muziek en hebben een piepklein vrijmarktje.

Dreunende bassen die normaal uit de kroeg klinken, hebben zich verplaatst naar de buurt. Jongeren in oranje shirts relaxen op bankjes en in het gras aan de Ringdijk. Een enkeling danst. Stilte aan de overkant. Op de Oranje Vrijstaat zonnen mensen bij het water. Kinderen op het Steve Bikoplein steppen en voetballen. Studenten met oranje hoeden drinken flesjes bier.

Aan de oevers van de Amstel meren bootjes aan. Het is een van de drukste plekken in Oost, net als de Huddekade, waar de bootjes langs elkaar heem manoeuvreren. Nog drukker is het in het Oosterpak, zo druk dat het park aan het eind van de middag op slot gaat. De dan al aanwezigen mogen hun samenzijn voortzetten. Begin van de avond loopt het park stapsgewijs leeg. Om 21.00 uur gaat het slot eraf.

De sfeer op het Entrepotdok is levendig. Wandelaars, zonaanbidders en bewoners aan de witte wijn. Een Zuid-Europees tafereel zoals dat alleen in Oost kan.

Cafe Eik en Linde op de Plantage Middenlaan, de grote wandelroute tussen Oost en het centrum, biedt voorbijgangers smaakvolle hamburgers en diverse biersoorten in blik aan. Alleen om af te halen natuurlijk. Vandaag nog wel. Morgen gaat het terras weer open. Uit het raam klinken vrolijke noten. Voor de thuisblijvers is online een speciale Eik on Air Koningsdag uitzending met muziekhost én -deskundige DJ Ink ’n Boogie en eigenaar Kasper als presentator. Zoon Sam geeft een razendsnel concert op de piano. Oost bouwde zijn eigen feest. Nooit anders geweest.