Home Dwars nieuws Over onderwijs: Nico Moen vindt dat het anders moet en anders kan

Over onderwijs: Nico Moen vindt dat het anders moet en anders kan

0

Speciale aandacht voor het onderwijs in de talkshow Dwars door Oost in de Jungle op donderdag 12 maart. Nico Moen is in het voortgezet onderwijs docent tekenen en geschiedenis geweest en vervolgens jarenlang schoolleider. Eerst van het Montessori College Oost, later van het IJburg College. Met die ervaring en met zijn eigenzinnige opvattingen is hij de ideale gast bij het onderwerp ‘onderwijs in Oost’.

‘We moeten stoppen met het bouwen van de klassieke scholen, laten we onderwijskathedralen maken in plaats van leerfabrieken.’ Dat is wat Nico Moen betoogt. Aan het realiseren van die andere inrichting van het onderwijs heeft hij fors bijgedragen. Al was de praktijk natuurlijk weerbarstiger dan de theorie.

Met architect Herman Hertzberger stond hij mede aan de basis van het Montessori College Oost. In het zo andere schoolgebouw weerspiegelde zich een andere onderwijsvisie. ‘Niet onderwijzen, maar ontwikkelen zou het centrale begrip moeten zijn bij de benadering van kinderen, leren van ontmoetingen.’

Jaren later was de start van het IJburg College een nog veel ambitieuzer project. De klassikale benadering werd afgezworen, veel nieuwe onderwijsideeën werden toegepast. De school werd al snel mateloos populair, niet alleen bij bewoners van IJburg.

In de talkshow van donderdag 12 maart komt Nico Moen vertellen over zijn ervaringen en hij laat zijn licht schijnen over de toekomst van het onderwijs. Een discussie daarover is volop aan de gang, al is die dan misschien meer ingegeven door lerarentekort en tweedeling, dan door de wens het onderwijs grondig te veranderen.

Talkshow Dwars door Oost in de Jungle op 12 maart om 20.00 uur in Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26. Toegang gratis.