Home Overzicht Tigers verslaan verhitte Kemphanen

Tigers verslaan verhitte Kemphanen

0

Na een grillige wedstrijd in Eindhoven is de eerste ronde van de finale voor Amsterdam. De Tigers versloegen de Kemphanen overtuigend met 3-8. Een klap die de Eindhovense spelers en hun aanhang moeilijk konden incasseren.

IJshockey | Lewis Daniëls | Foto’s Yolanda Simarro

Met het kampioenschap in het vooruitzicht geven beide ploegen vol gas in een bizarre wedstrijd. Ze nemen een koude wind mee als ze langs de boarding voorbij schieten. De Kemphanen beginnen sterk, ze houden Amsterdam in hun thuisvak en komen een paar keer gevaarlijk dicht bij de Amsterdamse goal die goed wordt beschermd door Jaimy Missler. Na drie zenuwslopende minuten slaat het roer om. Zeb van Duin breekt uit en scoort short-handed terwijl James Mercer op de Amsterdamse strafbank zit voor tripping, 0-1.

De Tigers hebben meer smaken. Met beide teams compleet op het veld zet John Versteeg na een assist van James Mercer de stand op 0-2. De Kemphanen gaan zwaar gebukt onder de Amsterdamse boventoon en verliezen de controle op hun spel én emoties. Ze veinzen verwondingen, schreeuwen, schelden en diven (aandacht van de scheidsrechter trekken met als doel dat die de tegenstander bestraft). Het werkt averechts. Geen Tiger, maar Rastislav Veres gaat met een dubbel minor penalty naar de Kemphanenstrafbank wegens Crosschecking en Tripping. Lance van Duin benut de powerplay, 0-3. De Eindhovense strafbank raakt weer bezet, drie spelers zitten aan de kant voor Roughing, Unsportsmanlike Conduct en Late Hit. Rastislav Veres’ terugkeer op het veld wordt iets te laat opgemerkt, waardoor hij munt kan slaan uit de assist van Ricky van de Boom, 1-3.

De situatie wordt er niet beter op voor Eindhoven. Ivan Muso geeft na een face-off een voorzet aan Donny Pohlman, die met een fraai schot de voorsprong van de Tigers vergroot naar 1-4. Mike Verschuren en Arthur van den Hout moeten met minor penalties van het veld voor Late Hit en Abuse of Officials. Hun teamgenoten doorstaan de powerplay. De assists van John Versteeg en Michael Mackie-Kwist aan Calvin Pohlman brengen de Kemphanen wel schade toe, 1-5.

De Kemphanen graaien schaamteloos in hun trukendoos, wat voor gênante situaties zorgt. Ze duwen, slaan en zoeken de confrontatie met de scheidsrechters die zich nog altijd niet van de wijs laten brengen. Zes minuten en diverse met minor penalties bestrafte incidenten later spelen Pohlman en Mackie-Kwist de puck naar Sam van Duin, die het 1-6 maakt. Eindhoven krabbelt twaalf seconden daarna even terug met een schot van Rastislav Veres, 2-6. Kort daarop gaat Veres met steun van paramedici van het ijs, waarop Arthur van den Hout de spelersbench verlaat om een matpartij met de Tigers te beginnen. Hij wordt met vijfentwintig minuten van het veld gestuurd voor Fighting en mist hierdoor twee wedstrijden, waaronder de volgende in Amsterdam. Veres keert in volle hoedanigheid terug in de derde periode.

Amsterdam begint na twee -ook voor ervaren spelers- zeer ongebruikelijke periodes zonder kopzorgen aan de laatste twintig minuten, al kan het team zich ongetwijfeld leukere wedstrijden voorstellen. De spanningen lopen verder op. In de dug-outs van beide ploegen klinken boze geluiden en op de tribune ontstaat tumult. Twee Kemphanenaanhangers dringen het vak in van de Tigerssupporters die provocerende teksten naar de Kemphanen roepen. De Eindhovense spelers blijven zich op miraculeuze wijze herstellen van alle verwondingen waarvan de oorzaak steeds onduidelijk is. De Tigers blijven doorgaan met spelen. John Versteeg zet de stand op 2-7. De assists zijn van Sam van Duin en Michael Mackie-Kwist, die met hulp van Ivan Muso en James Mercer de 2-8 schiet. Het door de slecht verliezende, oververhitte Kemphanen opgevoerde drama wordt beloond met veel tijdstraffen. Niek Clermonts grijpt –in combinatie met slaande bewegingen- een scheidrechter vast. Net als Van den Hout mist hij de volgende twee wedstrijden. Het bedroevende spel van Eindhoven levert toch nog een punt op. Mike Verschuren besluit de avond in de laatste minuut met 3-8 en kan gelijk van het veld voor Other Offence.

De voorspelling dat Amsterdam het na een eerdere nederlaag beter zou doen tegen Eindhoven is uitgekomen. Een kentering die de Kemphanen niet konden verkroppen. Zaterdag 14 maart zet de strijd zich voort in de Jaap Edenhal. Als Eindhoven het dan niet over een andere boeg gooit wordt Amsterdam vrijwel zeker kampioen.

Check amsterdamtigers.com