Het Muziekgebouw en het Bimhuis staan vijf dagen lang in het teken van minimal music. Vanaf woensdag 12 april is er muziek van grote namen als Steve Reich en Philip Glass, maar vooral ook van de makers van nu in al hun diversiteit. Ook biedt het festival een unieke kans om in het Muziekgebouw te overnachten tijdens de Sleep In.

Muziek waarbij je in slaap valt: normaal gesproken is dat geen aanbeveling, maar op vrijdag 14 april is het precies de bedoeling. Het concept is ontleend aan de Sleep Concerts van Robert Rich, die onderzoek deed naar slaapfasen. Wat blijkt: als we slapen in een groep blijven onze hersenen actiever en zijn onze dromen intenser. Je geniet van een comfortabel veldbed, plus een line-up met acht uur lang broeierige nachtmuziek van Maya Shenfeld, Museum Of No Art, en dj’s nina, Pieter Jansen, no service. En bij het ochtendgloren staat er ontbijt klaar.

Een greep uit de hoogtepunten van Minimal Music Festival
  • Openingsconcert: componist Steve Reich en kunstenaar Gerhard Richter slaande handen ineen voor Reich/Richter: een hypnotiserende audiovisuele ervaring van twee grootmeesters.
  • Slotconcert: wereldpremière van Maxim Shalygins Delirium voor vier vleugels, het vierde deel van zijn levenswerk, de cyclus S I M I L A R.
  • Percussions de Strasbourg speelt de deep listening experience 100 cymbals van geluidskunstenaar Ryoji Ikeda.
  • Mazaher uit Egypte brengt een opzwepende rituele Zar: universeel en met een oeroude drive. Deze performance onderstreept dat minimal geen westers genres.
  • Loraine James en London Contemporary Orchestra brengen homage aan de vergeten Amerikaanse minimal-performer Julius Eastman (1940-1990)
  • Met de happening Mapping Andriessen brengen ensembles Klang en Asko|Schönberg de immense invloed van Louis Andriessen in kaart via werk van zijn studenten: Missy Mazzoli (USA), Steve Martland en Matthew Wright (UK) tot Pete Harden en Andriessen zelf (NL).

Minimal Music Festival in het Muziekgebouw en het Bimhuis van woensdag 12 tot en met zondag 16 april.

Check www.muziekgebouw.nl/minimalmusicfestival