Home Dwars nieuws Pak je kans voor gratis laptop en stadspas

Pak je kans voor gratis laptop en stadspas

0

Hebt u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan kan de gemeente Amsterdam u helpen met verschillende Pak je kans-regelingen.

Yasin Sevik
Dwars door het recht Het Juridisch Spreekuur (HJS) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) behandelt in deze rubriek actualiteiten die met het recht te maken hebben.

U kunt een Stadspas of een gratis laptop of tablet voor uw kind aanvragen als uw inkomen laag is en u weinig vermogen hebt. Een laag inkomen wordt bepaald door de hoogte van uw jaarinkomen, uw gezinssamenstelling en/of u de AOW-leeftijd hebt bereikt. Verder dient u ingeschreven te staan in de Basisregistratie Personen van de gemeente Amsterdam. Uw vermogen is de waarde van al uw bezittingen, bijvoorbeeld uw geld uw bank- of spaarrekeningen, contant geld of sieraden. De bezittingen van uw partner en uw kinderen tot 18 jaar worden meegerekend. Uw inkomen en uw vermogen samen mogen niet meer bedragen dan de door de gemeente Amsterdam gepubliceerde bedragen.

Voorbeelden

Een alleenstaande komt in aanmerking voor Pak je kans-regelingen bij een inkomen van maximaal 20.551 euro, een vermogen van maximaal 6.225 euro en geen AOW.

Een gezin met kinderen komt in aanmerking voor Pak je kans-regelingen bij een inkomen van maximaal 26.128 euro een vermogen van maximaal 12.450 euro en geen AOW.

Kijk naar wat van toepassing is op uw eigen situatie op de www.amsterdam.nl/ werk-inkomen/pak-je-kans/wat-is-eenlaag-inkomen-en-weinig vermogen. Heeft u een hoger inkomen, maar schulden, en betaalt u maandelijks veel aflossing van deze schulden, dan komt u misschien toch in aanmerking voor een Pak je kans-regeling. Neem voor dringende geldproblemen contact op met de buurtteams via www.buurtteam-amsterdam.nl. Zij zoeken met u naar een oplossing.

Stadspas

Een Stadspas geeft kortingen op attracties, film, sporten, festivals, musea en theater. Er zijn twee verschillende passen: de Stadspas met groene stip en de Stadspas met blauwe ruit.

Op een Stadspas staat een groene stip of een blauwe ruit, zodat men snel kan zien van welke aanbiedingen gebruik kan worden gemaakt.

  • De gratis minima-pas heeft een groene stip op de Stadspas. Hiermee krijgt u korting op sport -en culturele activteiten voor u en uw gezin.
  • Als AOW’er krijgt men automatisch recht op een Stadspas met een blauwe ruit en korting op een deel van het Stadspasaanbod.

NB. Vanwege de Coronamaatregelen zijn de meeste Stadspasuitjes gesloten. Op de website van de gemeente Amsterdam staan de acties die wel gedaan kunnen worden.

Gratis laptop of tablet voor uw kinderen

Een kind op de basisschool van 10, 11 of 12 jaar dat een computerles volgt van 1,5 uur kan een gratis laptop of /tablet krijgen. Wie jonger is dan 18 jaar en op de middelbare school een computerles volgt van 2,5 uur kan ook in aanmerking komen voor een gratis laptop/tablet. Bovendien krijgt u eenmalig 200 euro voor het betalen van de kosten van een abonnement bij een internetprovider. Uw kind kan elke vijf jaar in aanmerking komen voor een gratis laptop/tablet.

Alle Pak je kans-regelingen staan op www.amsterdam.nl/werk-inkomen/pakje-kans. U kunt daar zelf zien of u recht heeft op een van deze zaken door de check te doen. U kunt dan ook meteen een aanvraag indienen. U heeft dan wel uw DigiD nodig.

Neem contact op

De medewerkers van HJS helpen u graag met vragen over deze regeling. Ook met vragen over juridische- en sociaal-maatschappelijke kwesties. Als we zelf uw vraag niet kunnen beantwoorden, dan verwijzen wij u door naar een van onze samenwerkingspartners.

Momenteel zijn wij op afstand voor u bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur. | 06 2115 8882 | twitter: @hva-hjs | [email protected] | www.hva.nl/hjs