Home Overzicht Paralympische en valide atleten bundelen krachten

Paralympische en valide atleten bundelen krachten

0

Paralympisch atlete Fleur Jong richtte in 2020 Building Bridges op om haar grenzen te verleggen. Valide atleten Elvis Afrifa, Bowien Jansen, Kika van Bergen en Henegouwen en Tara Yoro sloten zich bij haar aan. Door met elkaar te trainen en matchen verbeteren ze hun resultaten. Een kennismaking met getalenteerde sporters in een bijzondere trainingsgroep uit Oost.

Sport | Lewis Daniels | Foto’s Bjorn Parée

Fleur Jong (25) groeit onbezorgd op in de Beemster tot ze met – wat ze denkt – een griepje van school naar huis gaat. Een paar uur later vechten zij en artsen voor haar leven. Boosdoener is een bacterie die iedereen bij zich draagt en geen kwaad kan zolang die niet in de bloedbaan komt. Helaas gebeurt dat wel. Door een toxic shock circuleert het bloed alleen nog naar vitale organen en sterven lichaamsdelen af. Jong verliest acht halve vingers en beide onderbenen.

Een lang herstelproces volgt. Tijdens een paralympische talentendag ontmoet ze bondscoach atletiek Guido Bonsen. Het is een nieuw en succesvol begin. Ze slaagt voor het vwo, gaat fulltime trainen en plaatst zich voor de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Afgelopen zomer verbreekt ze in Leverkussen, Duitsland het wereldrecord op de 100 meter van Marlou van Rhijn.

‘We helpen elkaar en maken elkaar beter’

Het idee met valide atleten te trainen ontstond toen Jong op de door corona afgelaste spelen van Tokio verder wilde springen dan zes meter. ‘Om dat te bereiken moet je trainen met atleten die harder lopen en verder springen dan atleten met een handicap. Kika van Bergen en Henegouwen en Tara Yoro hebben de zes meter al gepasseerd, dus wilde ik graag met ze aan de slag.’ De paralypische sporter is niet de underdog in de trainingsgroep. ‘Misschien is het eerder andersom. Zij doen met ons mee.’ In de praktijk zijn het gelijkwaardige trainingen waarin de deelnemers zich aan elkaar optrekken.

Elvis Afrifa (23) voetbalde voordat hij in 2015 op de atletiekbaan in Amsterdam gaat sprinten. Na een snelle opmars is hij bijna net zo snel als de nationale sprinttop. In zijn tweede atletiekjaar wint hij zilver op de 100 meter en brons op de 200 meter bij de Nederlandse jeugdkampioenschappen. Hij staat ook in de finale van de Nederlandse kampioenschappen. Door blessures moet hij zijn debuut bij de Europese kampioenschappen voorbij laten gaan. In 2019 komt hij tijdens het NK Indoor sterk terug op de 60 meter en wint een bronzen medaille.

‘Voor 2015 sportte ik alleen op een recreatief niveau. Nu ben ik fulltime bezig om mijn doel te bereiken. Sinds 2019 train ik bij Team Para Atletiek in Amsterdam, waar Guido Bonsen mij begeleidt. We werken hier met de atleten aan een doel. Zij halen echt alles uit zichzelf en van hun gedrevenheid word ik ook beter. Mijn sportieve droom is deelnemen aan de 100 meter finale op de Olympische Spelen. Dit jaar hoop ik mijn studie informatiekunde af te ronden.’ De hoogtepunten en dieptepunten in zijn carrière zorgen voor vastberadenheid en toewijding die hij gebruikt om de internationale atletiektop te bereiken.

Bowien Jansen (22) turnt tijdens haar jeugd in de Nederlandse jeugdtop. In 2013 stapt ze over naar atletiek. Ze blinkt uit in de sprintafstanden van 100 en 200 meter en specialiseert zich daarin. Nog geen twee jaar later wint ze haar eerste gouden plak op het NK Junioren. Tijdens het NK Indoor van 2017 haalt ze brons bij de senioren en dubbel goud bij de junioren. Ze wordt vijfde bij het EK U20 in Italië. Een lastige en langdurige blessure gooit roet in het eten, maar in 2019 komt ze sterk terug met een persoonlijk record van 11.39 seconden op de 100 meter. Behalve trainen bij Team Para Atletiek studeert Bowien criminologie in Rotterdam.

Verspringtalent en parttime masterstudent geneeskunde Kika van Bergen en Henegouwen (23) doet vanaf haar zesde al aan atletiek. Ze groeit op in Utrecht en haalt daar medailles met de Utrechtse estafetteploeg. Het individuele succes begint op haar negentiende bij atletiekvereniging Phanos in Amsterdam. Sinds 2018 komt ze uit in de nationale atletiektop en haalt de bronzen plak bij het NK. In 2019 is ze behalve kampioen op het NK-indoor Nederlands ook de beste verspringster met een afstand van 6,31 meter. ‘Als klein meisje droomde ik van meedoen met de Nederlandse top, maar ik had nooit gedacht dat dit ook echt zou kunnen als ik er hard voor zou werken.’ Van Bergen en Henegouwen traint sinds twee jaar onder leiding van Guido Bonsen bij Team Para Atletiek. Na een vervelende blessure vorig jaar hoopt ze komende jaren internationaal door te breken.

Tara Yoro (23) rent en springt vanaf haar zesde op de atletiekbaan van AV’23 in Oost en wint daar veel medailles en bekers. Op haar veertiende specialiseert ze zich in verspringen en doet mee aan regiotrainingen. Ze wint in 2017 haar eerste nationale titel bij het NK-indoor en strijdt sindsdien mee in de nationale top. Bij de twee laatste EK-landenteams vertegenwoordigt zij Nederland bij het verspringen. Ze traint vanaf september 2019 bij Team Para Atletiek en wordt in 2020 Nederlands kampioen indoor. Tussentijds haalt ze haar master fiscale economie. Dit jaar zet ze alles op alles om een professioneel topsporter te worden en de internationale top te bereiken. ‘Door bij Para Atletiek te trainen leer ik hoe het ook anders kan en dat is leuk. We helpen elkaar en maken elkaar beter.’

Check www.stichtingpara-atletiek.org