Woningnood is een groot en bekend probleem in Amsterdam. Minder bekend is dat ouderen moeite hebben met het vinden van een passend huis waar ze op hoge leeftijd zelfstandig kunnen wonen. Vaak blijkt dat hun huidige woning te groot is en bijvoorbeeld geen lift en ruimte voor rolstoeldoorgang heeft. Sommige bewoners komen daardoor niet buiten en zijn zo geïsoleerd.
Vorig jaar begon het project Passend Wonen om ouderen met informatie, hulp en begeleiding bewust te maken van ‘hoe woon ik als ik ouder wordt?’ Ouderen hebben vergeleken met andere groepen meer kansen op de woningmarkt door hun langere inschrijfduur, voorrang op seniorenwoningen en verhuisregelingen, maar zijn in veel gevallen niet op de hoogte van de mogelijkheden. Passend Wonen maakt ze hier bekend mee en zorgt ervoor dat medewerkers van hulporganisaties elkaar vinden bij specifieke behoeften van ouderen.
Passend wonen
in de Indische Buurt is een samenwerking van stadsdeel Oost, Ymere, Eigen Haard, de Alliantie, !Woon en Civic.
In mei 2019 organiseerde Passend Wonen een wooninformatiemarkt over langer zelfstandig thuis wonen. Hier kwamen veel ouderen (en hun familie) op af. Door de coronacrisis kon de tweede wooninformatiemarkt dit jaar niet doorgaan, maar de behoefte aan hulp en informatie bleef even groot. Stadsdeel Oost vroeg zich af hoe ouderen in de Indische Buurt te informeren over langer zelfstandig wonen en koos voor een kleinschalige aanpak op locatie.
In september trok het stadsdeel met een wooninformatiebus door de Indische Buurt, waar medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties en wooncorporaties hulp en informatie gaven. Ouderen kregen een uitnodigingsbrief op naam als de bus in hun buurt stond. Gebleken is dat een persoonsgebonden uitnodiging de kans vergroot dat mensen langskomen.
Een concreet voorbeeld is een vrouw op leeftijd die een 4-kamerwoning op de derde verdieping had. Lichamelijk werd het te zwaar om de deur uit te gaan. Ze wilde verhuizen en had geen idee wat ze daarvoor moest doen. Ze bezocht vorig jaar een van de voorlichtingsbijeenkomsten en wilde graag hulp. Een medewerker van de Alliantie ging bij haar op bezoek.
De vrouw stond ingeschreven bij woningwet en kwam in aanmerking voor de regeling van ‘groot naar beter’. Hierdoor kwam ook meer financiële ruimte, de vrouw is aangewezen op alleen AOW. Haar netwerk was beperkt. Ze kon slecht overweg met digitale systemen en de Nederlandse taal bleek te moeilijk. De vrouw is geholpen met zoeken op Woningnet en kon vertellen naar welke appartement zij zocht. De woning die ze het eerst bezichtigde werd haar nieuwe huis. Passend Wonen regelde de benodigde papieren en de verhuisvergoeding. Inmiddels is de vrouw verhuisd en doet zij graag haar verhaal om anderen ouderen het extra zetje te geven zich te laten helpen bij het vinden van een nieuwe woning.
Prettig en passend wonen in Oost is bedoeld voor inwoners van Oost vanaf 55 jaar.
Check Passend wonen