Home Overzicht Patat en chique rumpudding

Patat en chique rumpudding

Uit het Geheugen van Oost

0
Het Krugerplein begin jaren '60, rechts de ingang van de Albert Luthulistraat. Foto Gemeentearchief Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.

In die tijd was er regelmatig een kastekort in de snackbar. En steevast op zondagavond.

Uit het Geheugen van Oost | Piet Wesseling

Op de hoek van het Krugerplein en de Pretoriusstraat was rond 1950-1960 Warna, een chique chocolaterie met daarnaast de snackbar. In de zomerperiode was het ijsloketje geopend (later werd de ruimte omgetoverd tot een echter snackbar). Met Pasen en Kerst bestelden de buurtbewoners altijd rumpudding, bitterkoekjespudding of chipolatapudding. Maar ook ijstaarten waren in die tijd al populair. De mensen achter Warna waren uitbater Wil Brouwer en zijn lieve vrouw. Brouwer was een echte vakman. Hij ging er prat op dat hij tijdens zijn koksopleiding in Aerdenhout ooit gekookt had voor Prins Bernhard! Als koksmaatje bracht ik zijn puddingen en taarten in fraaie houten kisten bij de mensen thuis. Voor mij was hij ‘de baas’. Toen ik daar rond 1958 ging helpen, werkte ook zijn vader nog mee. ‘Opa Brouwer’ was zo’n lieve man!

De snackbar trok vooral liefhebbers van een goedkoop patatje. In de chocolaterie verkochten we dure dozen bonbons, taarten, moorkoppen enz. In die tijd was er regelmatig een kastekort in de snackbar. En steevast op zondagavond. Vaak zat er niet de helft in van wat de baas verwachtte. Mijn collegaatje en ik waren de eerste verdachten, want verder was er geen personeel. Ik bezwoer dat ik onschuldig was, maar de baas vertrouwde ons niet meer. Op een dag zag hij echter een voetstap op het ijsbuffet! Baas Brouwer ging toen op de loer staan, achter de snackautomaten. Zo kon hij de toonbank in de gaten houden. En ja hoor! De dader bleek een jongen te zijn die achterin de zaak zijn patatje zat te eten. Als iedereen weg was, kwam hij via het raamkozijn naar binnen: een voet op het ijsbuffet en hij kon vooroverbuigend precies bij de geldbak. Voor ons allen was het een feest dat die gozer gepakt was!

Ik ben wel benieuwd wat gebeurd is met mijn oude baas. Wie weet wat er gebeurd is met de familie Brouwer, de uitbaters van Warna?

Check geheugenvanoost.amsterdam

Piet Wesseling (1949 – 2020) is geboren in Retiefstraat 101-hs, waar het gezin Wesseling woonde tot 1957. Eind jaren vijftig werkte hij bij chocolaterie-snackbar Warna op het Krugerplein.