Deze zomer vinden er weer drie mooie klassieke muziekconcerten plaats in de muziekkoepel van het Oosterpark. Op 4 juni is de eerste; wie wil kan erbij picknicken met een zelf meegenomen mand en iedereen kan genieten van internationaal befaamde musici. oost-online sprak met Florien Hamer, celliste, initiatiefnemer en producent. Deze editie is de achtste en er wordt veel energie gestoken in het kweken van nieuw, jong publiek.

Anne-Mariken Raukema

Florien Hamer organiseerde tussen 2012 en 2015 buurt De Groene Boulevard op de Wibaut-as. Dat leverde haar veel contacten met buurtbewoners en ondernemers op. Die contacten zet ze sindsdien in voor de organisatie van de serie zomerconcerten die in 2016 van start is gegaan.

Deze zomer staan drie concerten op het programma, allemaal op zondag, vanaf 12.30 uur. Daaraan voorafgaand vindt van 11.30 tot 12.30 uur een workshop ‘Probeer een instrument’ plaats. Een ander vast onderdeel van de middag is het kinderconcert. Na 4 juni zijn de concerten op 23 juli en 27 augustus. Op 4 juni speelt het Eroica Pianotrio werken van Mendelssohn, Fauré, Piazzola en Chopinklassieke romantiek en Argentijnse tango. Bij (lichte) regen gaat het concert in principe gewoon door. De muziekkoepel is overdekt zodat musici en publiek droog blijven. Mogelijk wordt even gewacht tot de ergste regen voorbij is of wordt er iets eerder opgehouden wanneer de regen te sterk is.

Klassieke muziek in het park

Florien Hamer: ‘Iedereen ziet dat het concertbezoek voor klassieke muziek is al jaren aan vergrijzing onderhevig is. De gemiddelde leeftijd ligt hoog en dat vinden we jammer. Daarom hebben we een stichting opgericht: SOIL. Daarmee willen we deze muziekvorm dichtbij mensen te brengen, zodat klassieke muziek levend deel uitmaakt van onze samenleving.’ Ze benadrukt dat het bereiken en inspireren van kinderen daarin essentieel is. Zij zijn immers de toekomstige concertbezoekers. ‘Wie nu een instrument leert bespelen, gaat waarschijnlijk later naar concerten toe. En door een instrument te bespelen ontwikkel je veel vaardigheden als cognitief bewustzijn, concentratie, doorzettingsvermogen, podiumpresentatie en sociale vaardigheden door met anderen te spelen.’

De Oosterparkconcerten in de buitenlucht zijn laagdrempeliger dan een concertzaal. Wie wil kan tijdens het concert picknicken met een meegebrachte maaltijd. Je hoeft niet stil op een stoel te blijven zitten en het publiek komt en gaat tijdens het concert. Hamer: ‘Die vrije setting biedt de ruimte om de muziek om beleven zoals iedereen zelf wil. Omdat er eerst kinderworkshops zijn en daarna het Picknickconcert, blijven gezinnen vaak luisteren naar de concerten.’

SOIL

Stichting SOIL organiseert sinds 2003 theatrale concerten en voorstellingen in grote en kleine zalen, festivals en op locaties. Zij maakte voorstellingen voor Oerol, Noorderzon, Holland Festival en de Wiener Festwochen. SOIL heeft hiermee ruime ervaring opgebouwd met het organiseren van locatie-voorstellingen en concerten in binnen- en buitenland, onder meer in Portugal, België en Duitsland.

Probeer een instrument

Voorafgaande aan de concerten is er de mogelijkheid om zelf een instrument uit te proberen. Hamer is zelf de dupe van de maatregelen die Halbe Zijlstra ooit nam en een kaalslag aanrichtte onder muziekscholen. Muziekdocenten werden gedwongen zelfstandige te worden, met alle financiële consequenties (ook voor de pensioenvoorziening) vandien. Velen sloten zich aan bij een collectief. Deze docenten, dus zowel de zelfstandigen als zij die verbonden zijn aan collectieven als De Pianoleswinkel en Stichting Muziek op Maat, zijn op bij de workshops aanwezig met instrumenten voor kinderen en volwassenen. Ze kunnen vragen stellen of zich inschrijven voor muziekles in de buurt. Dat kan bij een zelfstandige muziekdocent, een collectief of muziekschool. Hamer vertelt over de situatie in Zweden, waar het bij wet geregeld is dat per zoveel inwoners er een muziekschool moet zijn. ‘Daar is muziekonderwijs een basisvoorziening. Dat was het hier ook, maar dat is de nek omgedraaid.’ Ze wijst erop dat juist het gratis toegankelijk en zichtbaar zijn heel erg belangrijk is en dat ze bewust kiezen voor klassieke muziek en geen ‘knieval’ doen naar genres die elders te horen zijn.

Jong talenten

Op alle zondagen vindt vanaf 13.30 een kinderconcert plaats. Getalenteerde klassieke musici tot 18 jaar kunnen zich via hun docent aanmelden. Hamer: ‘Iedereen mag een of twee stukken spelen, solo of kamermuziek. We streven naar een zo afwisselend mogelijk programma met zoveel mogelijk verschillende instrumenten.’ Getalenteerde kinderen die laten horen wat ze kunnen, inspireren andere kinderen om ook muziekles te nemen. De kinderconcerten worden in samenwerking met de muziekdocenten uit Amsterdam en omstreken van verschillende muziekscholen en docentencollectieven georganiseerd. Inmiddels is een groot bestand aan privé-docenten ontstaan; hun leerlingen maken met veel enthousiasme gebruik van deze mogelijkheid om op te treden. Een aantal buurtdocenten heeft zich inmiddels vast aan de kinderconcerten verbonden.

Bezoek

De concerten rondom de muziekkoepel zijn gratis toegankelijk en zijn de afgelopen jaren goed bezocht geweest. Wie dichter bij de musici wil zitten, kan een kaartje kopen voor een stoel binnen de muziekkoepel. Er wordt niet versterkt gespeeld, dus bij wind kan het zijn dat je niet alles goed hoort. Gemiddeld bezochten z’n dertig mensen de kinder- en professionele concerten. Om de koepel is het veel drukker: was het aantal luisteraars in 2016 nog zo’n tweehonderd, de laatste editie was dat verdrievoudigd. Eigenlijk zijn deze concerten een must voor alle ouders met jonge kinderen in Oost…

Check www.oosterparkconcert.com