Ze repeteren maar twee keer per maand, op zaterdagochtenden, maar dan wel lang: van half elf tot een. In het Brinkhuis, een mooie en goed bereikbare locatie waarbij het vinden van een parkeerplaats geen probleem is.

Henny Reubsaet

De formule van Soul and Gospel Choir Adora blijkt zangers uit de verre omtrek aan te trekken, waaronder een aantal expats. ‘Zij zijn erg blij dat ze ook eens Nederlanders ontmoeten’, vertelt Yvonne Langen, mede-oprichtster van het koor. ‘Als lerares Nederlands voor buitenlanders weet ik dat de eenzaamheid onder expats best groot kan zijn. Omdat ze meestal voor grote internationale bedrijven werken is het voor hen vaak moeilijk om contact met Nederlanders te maken.’

Maar dat ze een fijne ontmoetingsplek zijn voor expats is een toevallig positief gevolg van zingen bij Adora. Het belangrijkste is natuurlijk het plezier in het zingen zelf en de keuze van liedjes die geoefend worden. Dat vinden de Nederlandse koorleden ook. Ze houden van gospel en soul. En als de instructies dan in het Engels zijn omdat er ook niet-Nederlandstaligen meezingen, dan is dat geen probleem. Tenslotte zijn de meeste liedjes ook in het Engels.

Nanette Stuart (l) en Yvonne Langen

De repetitie die ik voor oost-online bijwoon, verloopt overigens gewoon in het Nederlands omdat er toevallig een paar buitenlandse leden op vakantie zijn en de aanwezige Italiaanse voldoende Nederlands verstaat. Hoewel ze nu maar met acht leden zijn is het enthousiasme er niet minder om. Driestemmig, enkele solisten, het lijkt wel of ze speciaal voor mij aan het optreden zijn. Dat ze dat eigenlijk ook zo voelen, blijkt uit de vraag die ik halverwege krijg: ‘En… hoe vindt u het?’, ja, lekker swingend dus, niemand staat stil tijdens het zingen. Dirigente Karin Goed neemt altijd haar eigen audio-box mee zodat de koorzang ondersteund wordt door muziek.

‘Schrijf maar op dat we graag nog wat extra leden met zangervaring bij Adora zouden krijgen’, zegt Nanette Stuart, de andere oprichtster. ‘Onze repetitiezaal is wel groot genoeg voor twintig leden.’ Karin vult aan dat nieuwe leden wel echt thuis moeten willen oefenen, ze krijgen allemaal hun zangpartijen op audio mee. Die arrangeert ze zelf en zingt ze vooraf in. Het koor gaat vanochtend ook weer naar huis met als huiswerk het instuderen van vier liedjes. De repetitie op de zaterdagochtend is echt bedoeld voor de dynamiek van het samen zingen en of iets crescendo moet of hard of zacht of niet.

Adora is nu ruim een jaar bezig maar heeft wel al drie optredens achter de rug. Hoogtepunt voor iedereen was het optreden met Pasen in het AMC voor alle zieken en de medewerkers. Mensen een hart onder de riem steken, lukt bij uitstek goed met gospel- en soulliedjes en dat maakt hun koorrepertoire vrij uniek.

Is de intentie van gospelliederen eenduidig, met popliedjes kan de tekst nog weleens verschillend geïnterpreteerd worden, merk ik. ‘If you can’t be with the one you love, love the one you’re with…’ Is dit nu een ode aan een one-night stand of niet? Deze opmerking van een koorlid levert een vrolijke discussie tijdens de pauze op. Zowel zang als sfeer bij Soul and Gospel Choir Adora zit duidelijk wel goed.