Het deel van het Oosterpark rondom het Slavernijmonument wordt aangepast. Het wordt een waardige plek waar je het hele jaar door stil te kunt blijven staan bij het slavernijverleden. Door de verandering kunnen er straks ook grote evenementen bij het monument worden georganiseerd. Het streven is om de nieuwe inrichting klaar te hebben vóór de Keti Koti herdenking van 2025.
De ruimte rondom het monument wordt een verblijfsplek en vanuit een organisch ontwerp meer onderdeel van het park. Er komen vaste zitplekken en de entree wordt herkenbaar en doet dan eer aan de zwaarte van het monument. Daarnaast moet de plek bestendig worden voor grote hoeveelheden regenwater. De ruimte rondom het monument wordt meer groen dan grijs. Bomen worden zoveel mogelijk behouden en er komen andere planten, struiken en bloemen bij.
‘Het gebied rondom het slavernijmonument dient een waardige plek te worden met een nationale allure’, zeg stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege. ‘Een plek waar we de geschiedenis kunnen blijven vertellen, de slachtoffers kunnen herdenken en stil kunnen staan bij de doorwerking van deze geschiedenis in onze huidige samenleving. Het monument laat ons nadenken. We zien een geketende slavengroep, maar ook een slaaf die vrijkomt en tot slot de onderliggende, belangrijke, boodschap de hoop dat we ooit helemaal vrij zullen komen van discriminatie.’
In het komende jaar start de gemeente samen met NiNsee, ondernemers en de buurt met het maken van een concreet ontwerp. Het streven is om het jaar erop te starten met de uitvoering zodat de werkzaamheden van de herinrichting vóór de Keti Koti herdenking van 2025 zijn afgerond.